Цените на природния газ в САЩ спаднаха до десетгодишен минимум. От 2088 г. те са се намалили с 50 на сто, а спрямо последното тримесечие на миналата година - с 10 на сто, пише The Financial Times.

В края на 2011 г. на вътрешния пазар в САЩ природният газ може да се купи три пъти по-евтино от Европа и шест пъти по-евтино от Япония. Изданието отбелязва, че за това е допринесло увеличението на производството през 2011 г. с 10 на сто. Търсенето също е по-слабо поради необичайно топлата зима в страната.

Според The Wall Street Journal, в кроя на миналата година цената на суровината на вътрешния пазар е била под 100 долара за хил. куб. метра. Агенция Bloomberg, посочва, че мегават електроенергия, произведен с природен газ струва 64 долара, което е значително по-малко от получената с помощта на въглища, вятър или слънце.

Прогнозите сочат, че докрая към есента на тази година природният газ ще поевтинее още - до 12 годишен минимум в стойността на суровината.

Тези тенденции се дължат на бума в добива на шистов газ, който започна от 2000 - та година. През 2008 г. страната вече задоволяваше нуждите си със собствено производство, а след 2009 г. стана световен лидер в производството на синьо гориво.