Решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз продължава да взима жертви - под формата на намалена покупателна способност на британците и несигурност за финансовото им състояние в краткосрочен план.

През ноември продажбите на нови автомобили на Острова намалява за осми пореден месец, сочат последните данни. Доставките са се сринали с 11,2 процента до 163 451 автомобила. Индустрията може да запише първата година на спад от 2011 г. насам, посочва The Guardian. Продажбите на нови автомобили през първите 11 месеца на 2017 г. намаляват с общо 5 процента до 2,39 милиона.

Рязък спад с 30,6% записват моделите с дизелов двигател. Тези с бензинов агрегат се търсят с 5% повече, а с алтернативни горива (включително електрически) - с 33% повече.

Компаниите все повече задържат обновяването на автомобилния парк, като регистрациите на коли от фирми са намалели с 33,6%, а от частни лица с 5,1%.

Домакинствата трябва да се справят с растящия натиск от спада в реалните доходи. Цените на Острова се повишават по-бързо от заплатите след резкия спад на паунда заради решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.