Производството на захар и кафе, може да се свие с 59% в дългосрочен план. Причината е изменението на климата. Това сочи доклад на Стокхолмския институт по околна среда. В същото време в него се посочва, че производството на пшеница може да се увеличи, пише Bloomberg.

"САЩ, Китай и Бразилия са изложени на голям риск от климатични промени, което е заплаха и за световните стокови пазари", се казва в доклада. Според едно от твърденията промените ще нарушат отдавна установените търговски потоци по целия свят и ще са заплаха за социални катаклизми.

Производството на царевица в САЩ може да намалее наполовина в дългосрочен план (2070-2099 г.) заради по-високите температури. Това ще изложи на риск държавите, които купуват от американската реколтата. В същото време производството в Русия и Канада може да се увеличи съответно с 13% и 17%, но не достатъчно, за да компенсира недостига на други места.

Производството на пшеница може да се увеличи с 14%, но ако се наложи преместване на производството в Европа, Южна Америка и Азия, това ще бъде твърде скъпо. Русия и Канада могат да увеличат производството на царевица, соя и ориз, отглеждането им вероятно ще трябва да се премести в рамките на тези страни, смятат авторите на доклада.