Германското промишлено производство спада с повече от очакваното през юни, което предполага, че фабриките в най-голямата икономика на Европа приключват второто тримесечие на по-слаба основа, пише Reuters.

Промишленото производство намалява с 0.9%, надхвърляйки почти двойно очаквания спад от 0.5%. Това се случи след понижение от 2.4% през май, показват данните на германското министерството на икономиката.

През периода април-юни промишленото производство нараства с 0.4% на тримесечна база, добавят от ведомството.

Лошите новини за германската индустрия продължават

Лошите новини за германската индустрия продължават

Слабият растеж, съчетан с нестабилните поръчки и износ, може да накарат ЕЦБ да запази стимулите

"Това не е чудесен резултат, но може да е още по-лошо. За разлика от първото тримесечие, промишленото производство подкрепя растежа през второто тримесечие", посочва икономистът на банката Bankhaus Lampe Александър Крюгер.

Разбивката по сектори показва, че производството намалява с 0.8%, а строителството спада с 3.2% през юни. Производството на енергия скача с 2.9%.

Федералната статистическа служба ще публикува предварителните данни за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие следващия вторник.

Бундесбанк: Най-голямата европейска икономика възстановява инерцията си

Бундесбанк: Най-голямата европейска икономика възстановява инерцията си

След спад през първите три месеца на годината

Анализатори, анкетирани от Reuters, oчакват тримесечният темп на растеж на Германия да се покачи до 0.4% от отчетените 0.3% през първите 3 месеца на годината.

Сезонно коригираният износ на страната не се променя през юни, докато вносът нараства 1.2%, показват официалните данни.

Сезонно коригираният търговски излишък се свива до 19.3 млрд. евро от ревизираните нагоре 20.4 млрд. евро през май.

През първата половина на годината търговският излишък остава почти непроменен - 121.5 млрд. евро спрямо 121.3 млрд. евро през първите 6 месеца на предходната година, показват некоригираните данни.