Дълговата криза на Пуерто Рико става все по-грозна.

Островът има дори по-малко пари, отколкото всеки си мислеше, сочат най-новите данни, цитирани от СNN. Държавата ще трябва да прибегне до „извънредни мерки”, за да плаща сметките си.

Положението е толкова лошо, че затворническата система на Пуерто Рико вече не плаща на продавачите, които доставят храна за лишените от свобода. Някои учители за деца със специални образователни нужди са спрели да получават заплата според висш държавен чиновник. Островът бави и възстановяването на данъци.

Пуерто Рико фалира след 14 дни

Пуерто Рико фалира след 14 дни

Никой не иска да ѝ помогне

През следващото десетилетие Пуерто Рико трябва да затвори дупка от близо 24 млрд. долара, по-лоша от предварителните прогнози през септември.

Проблемите на Пуерто Рико са съсредоточени около справянето с дълг от малко над 70 млрд. долара.

Островът вече не може да плаща всичките си сметки, като два пъти изпадна в неплатежоспособност. Пуерто Рико има големи плащания на облигации с падеж през май и юни.

Кредиторите поискаха Пуерто Рико да закрива училища, за да им се издължи

Кредиторите поискаха Пуерто Рико да закрива училища, за да им се издължи

И още какво ли не

Администрацията на американския президент Барак Обама настояваше Пуерто Рико да получи същите права за несъстоятелност, каквито имат и други щати. Това би помогнало на острова, който по статут е свободно присъединила се държава към САЩ.

Говорителят на Камарата на представителите в конгреса на САЩ Пол Райън обеща, че конгресът ще направи нещо, за да помогне на Пуерто Рико до края на март. Държавни служители на острова казват, че се водят разговори.