Ако Европа забрани вноса на суров петрол и природен газ от Русия, то тя ще извърши "икономическо самоубийство". Това заяви каза руският президент Владимир Путин, цитиран от световните агенции. Той подчерта, че опитът за намаляване на енергийните доставки от Руската федерация ще навреди именно на Европа, а не на Русия, защото  ще повиши инфлацията и ще доведе до още по-високи цени на енергията на Стария континент.

Откакто Русия започна войната в Украйна, Европа търси всякакви начини да накаже руската агресия. Досега обаче все още не е договорила каквито и да било колективни санкции, свързани със суровия петрол, които биха "ударили" Москва.

Рублата не спира да поскъпва. Защо това не е знак за икономическа мощ на Русия?

Рублата не спира да поскъпва. Защо това не е знак за икономическа мощ на Русия?

Според прогнозите до края на годината рублата ще е в съотношение 90 за $1

Германия вече заяви, че ще спре изцяло вноса на руски петрол още до края на тази година, като същото действие се обмисля и от други европейски държави. Според експерти цялостно руско ембарго към момента изглежда малко вероятно. Евpoпeйcĸитe нaции тъpcят нaчини дa ce oтĸaжaт и oт pycĸaтa eнepгия. Проблемът е, че все още са cилнo зaвиcими oт нея.

На този фон Владимир Πyтин ĸоментира, чe руското пpaвитeлcтвo щe пoмoгнe нa руските ĸoмпaниитe дa пpoмeнят бизнec мoдeлa cи, за да оцелеят след западните санкции.

Колкото до петрола, САЩ предлагат по-малко болезнено решение за тези страни, които искат да се отделят от Русия. Вариант за това са мита върху руския петрол, вместо ембарго. Мярката на теория би изолирала Европа от всякакви шокове в доставките, като същевременно ще ограничи петролните приходи на Русия.

Санкциите се насочиха и към мистериозните дъщери на Путин

Санкциите се насочиха и към мистериозните дъщери на Путин

Президентът на Русия има две дъщери от бившата си съпруга Людмила Путина, но рядко говори за тях