Икономическият растеж на Германия се е ускорил през второто тримесечие на година, но икономисти казват, че търговското напрежение и валутната криза в Турция помрачават прогнозата за бизнеса, пише The Wall Street Journal.

Брутният вътрешен продукт на най-голямата европейска икономика нарасна с 0,5% спрямо предходното тримесечие и 1,8% на годишна база. Националната статистика повиши данните за първите три месеца на годината до 1,5 процента на годишна база.

Европейската статистическа агенция пък повиши прогнозата си за еврозоната до 1,5% спрямо миналата година.

Икономическата активност в Италия и Испания забави темп през второто тримесечие в сравнение с първите три месеца на годината, докато Франция нарасна стабилно, макар и бавно.

НСИ: Икономиката забави темпото през второто тримесечие

НСИ: Икономиката забави темпото през второто тримесечие

БВП расте с 3,4% при ръст 3,6% за първото тримесечие

Германия казва, че повишението на ръста на икономиката на страната е водено от вътрешното търсене със записано повишение в разходите на домакинствата и правителството.

Очаква се през следващите месеци частното потребление да остане солидно, подкрепено от пазара на труда и повишаващите се заплати. Повишаващата се инфлация частично ерозира ръста на възнагражденията.

Търговското напрежение - особено между Съединените американски щати и Китай - вече започнаха да подкопават настроението на бизнеса и апетита на компаниите за големи проекти.