Икономическата активност на Китай се повишава сериозно през първите два месеца на годината, в сравнение с година по-рано. Данните обаче сочат неравномерно възстановяване със силно промишлено производство, дължащо се най-вече на износа, но и с изоставащи потребителски разходи, пише Bloomberg.

Официални данни показват темпове на растеж от повече от 30% за ключови показатели. Над 35 на сто е ръстът в индустриалното производство, което надминава прогнозите на икономистите от от 32,2%. Голяма част от това се дължи на по-кратката почивка покрай покрай Лунната нова година, тъй като правителството насърчаваше фабриките да продължат работа, вместо служителите да се върнат по родните си места.

През февруари продажбите на дребно нарастват само с 0,56% на месечна база, което свидетелства за това, че "Лунната Нова година е донесла по-слаб от очаквания тласък на националното потребление", според икономистът в China Renaissance SecuritiesБрус Панг.

Безработицата в градовете обаче - от 5,5% през февруари, остава над нивата преди пандемията, като процентът сред младите хора е особено висок.

Като цяло голяма част от възстановяването се дължи на износа през януари и февруари, ръстът на промишленото производство за износ и инвестиции в сектори като недвижими имоти.

Продажбите на нови автомобили в Китай се учетвориха

Продажбите на нови автомобили в Китай се учетвориха

Седемкратно растат електромобилите

Именно ограниченията за пътуване преди новогодишните празници, наложени от правителството, спомогнаха за стимулиране на промишленото производство, като фабриките останаха отворени или да възобновиха производството по-рано от обичайното, за да отговорят на нарастващото търсене на износ. От друга страна това потисна разходите за пътувания, ресторанти и развлекателни дейности.

Инвестициите в дълготрайни активи нарастват с 35%, което обаче е под прогнозата от 40,9%. Недвижимите имоти са най-големият двигател на ръста на инвестициите през последната година, но по-ниските от очакваните цифри на инвестициите показват, че производителите все още са предпазливи.

"Дисбалансът във възстановяване все още е забележим и основата за икономическото възстановяване все още не е стабилна", заяви говорителят на китайското статистическо бюро Лиу Айхуа. 

Индия може да изпревари Китай като най-бързо растящата голяма икономика през 2021-а

Страната, която ще грабне короната на Китай като най-бързо растяща голяма икономика в света

След рецесия през миналата година, тя може да отчете ръст на БВП от над 12 на сто

Правителството се стреми към икономически растеж от "над 6%" през 2021 г., Пекин сигнализира, че иска да намали своя пандемичен стимул, като анализатори прогнозират постепенно намаляване на паричната и фискалната подкрепа.