Бизнесът в еврозоната приключи първото тримесечие на 2018 година с най-бавния си растеж от 14 месеца насам - и доста по-слаб от очаквания. Сред основните причини е скъпото евро, показва индексът PMI на IHS Markit.

Икономическият бум вече започна да затихва през февруари заради повишаващите се цени. Анкета на Reuters от по-рано този месец сочи, че ръстът вече е достигнал своя пик. Това ще притесни Европейската централна банка, която вече се оглежда за изход от ултра-хлабавата парична политика.

През този месец индексът PMI, който се счита и за добър показател за икономическото здраве, се срина до 55,3. През февруари той бе 57.1

Проучване на IHS Markit - въпреки лошото време, което нанесе щети, показва ръст на икономиката от 0,7 процента.

"Изглежда, че растежът на икономиката достигна своя пик в началото на годината и сега отчитаме по-бавно темпо. Но това не означава, че има спад - все още растем", казва Крис Уилиямсън, главен бизнес икономист на IHS Markit.

От началото на годината еврото поскъпна с два процента срещу долара, като се очаква да нарасне още - което ще направи стоките и услугите от еврозоната по-скъпи за чужденците. "Ръстът на износа се срина наполовина от декември", казва още той.

През февруари потребителските цени се повишиха с по-малко от очакваното - едва 1,1 процента на годишна база. Индексът за цените на производството намаля леко до 52,4 от 52,9.

В същото време Европейската централна банка заяви, че икономиката на еврозоната расте задоволително и дори може да надмине краткосрочните очаквания.

ЕЦБ се позовава на силния пазар на труда, по-високото частно потребление, ръст на износа и повишение на инвестициите в строителство и в други сектори.