По-големият избор на нискобюджетни полети от и до България осезаемо увеличи посещенията на чужденци в страната, като след рекордния летен сезон последва и не по-малко успешен зимен такъв.

Доклад на ресорното министерство показа, че толкова много почивки на чуждестранни граждани у нас не е имало за последните 15 година.

От 2001 до 2017-а: С колко нарасна българският зимен туризъм за тези години?

От 2001 до 2017-а: С колко нарасна българският зимен туризъм за тези години?

И защо последният сезон е рекорден за повече от десетилетие

Официалните данни сочат, че посещенията им са надхвърлили 1,476 милиона за месеците между декември 2016 и март 2017 година. Къде обаче най-често избират да отседнат те?

Като се има предвид, че нискотарифни полети има до четири града в страната, надали е изненада, че в три от тях са реализирани най-голям брой нощувки. Това са София, Пловдив и Варна със съответно 138 хиляди, 17 хиляди и 14 хиляди.

Има едно изключение обаче и то е Благоевград. Там нощувките на чуждестранни туристи между декември и февруари 2017 година надхвърлят 97 хиляди. Високият интерес към тази област обаче е лесно обясним, като в нея се намира най-популярният зимен курорт у нас - Банско, както и известният със спа почивките си Сандански.

По отношение на ръста на чужденците обаче първенец е област Добрич, където увеличението е в рамките на 69%. Броят обаче е значително по-малък в сравнение с останалите области - 2575 нощувки.

"През периода декември 2016 г. - февруари 2017 г. големите ни ски курорти Банско, Боровец и Пампорово са посрещнали над 130 хил. чуждестранни туристи. От тях над 79 хил. са пренощували на Банско, над 36 хил. - на Боровец, над 16 хил. - на Пампорово", посочват от Министерство на туризма.

Ръст през изминалия зимен сезон има и на нощувките на българи в страната, като техният брой е 770 хиляди при 767 хиляди за същия период на предходната година. Почти еднакъв брой от тях са били реализирани в столицата и в Благоевград. След тях се нареждат съответно Пловдив и Смолян.

"По-голям спрямо миналата зима е и броят на пренощувалите българи в областите Видин, Разград, Добрич, Търговище, Стара Загора и др.", посочват още от институцията

"Продължава и тенденцията все повече българи да предпочитат да отсядат във висококатегорийните места за настаняване. През зима 2016/2017 г. делът на пренощувалите българи в категоризирани места за настаняване с 4 и 5 звезди е 38,2% от всички българи, пренощували в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла", допълват от ведомството.