Държавната руска „Росатом“ и турското ще изгражда втора атомна електроцентрала в Турция. Енергийната компанията и турското министерство са в процес на преговори по въпроса. Това заявява директорът на „Росатом“ Алексей Лихачов според руски медии.

По думите му турските власти са взели "политическо решение" да построят втора атомна електроцентрала (след АЕЦ "Аккую"). Според ръководителя на държавната корпорация решението за разпределяне на обекта е взето от президента на Турция.

"Росатом" ще строи атомен енергиен комплекс за производство на водород

"Росатом" ще строи атомен енергиен комплекс за производство на водород

Каква ще е цената на водорода?

“Най-вероятно това ще бъде обект, наречен Синоп – не в Средиземно море, а на Черно море“, заяви ръководителят на компанията. Той отбеляза, че Росатом може да участва и в търга за изграждането на трета атомна електроцентрала в Турция.

Миналата година Лихачов обяви, че "Росатом" ще насочи приходите от продажбата на енергия в Турция за изграждането на втора атомна електроцентрала. Първият енергоблок на АЕЦ "Аккую", построен от "Росатом", получи разрешение за въвеждане в експлоатация през декември миналата година. Очаква се енергоблокът да заработи през 2024 г. Централата трябва да влезе в режим на търговска експлоатация през 2025 г.

Предполага се, че новата централа ще бъде еквивалентна на АЕЦ „Аккую“, тоест ще работи на четири енергоблока по 1,2 GW всеки. От няколко години Турция обсъжда с Русия втора атомна електроцентрала в Синоп. Площадката в Синоп вече е частично подготвена за изграждане на ядрено съоръжение.