Двата руски енергийни гиганта „Роснефт” и „Лукойл” са едни от сериозно засегнатите от ниските цени на петрола. Всяка една от компаниите обаче се справя по различен начин с кризата и показва различни резултати, пише Bloomberg.

Облигациите на държавната „Роснефт” са потиснати заради опасенията от сериозни затруднения при покриването на дълга на компанията, възлизащ на 22 милиарда долара. От друга страна книжата на „Лукойл” се оказват значително по-устойчиви.

Така инвеститорите предпочитат да държат облигациите на руското държавно дружество и да търгуват тези на частната компания, които се изкачиха до 3-месечния си връх с 65 пункта нагоре, с цел по-голяма печалба.

Цената на барел петрол падна за първи път от 12 години насам под 30 долара, като това постави под натиск „Роснефт” заради сериозната й задлъжнялост.

Осезаем негативен ефект върху състоянието на компанията имат и наложените от САЩ и Европейския съюз санкции срещу нея, част от цялостния пакет срещу Москва, които ограничават възможностите на фирмата за обслужване на задълженията й.

„Нормално тези, върху които има наложени санкции, имат по-лоши резултати”, обяснява Дмитри Дудкин, който е ръководител на изследователската дейност в московската финансова корпорация Uralsib Capital в Москва.

„Просто „Лукойл” е в по-добра финансова форма. В същото време „Роснефт” е сериозно задлъжняла”, допълва експертът.