След рекордната 2018 година за туризма в България настоящата се оказа не така добра. Браншът отчете по-слаб летен сезон на фона на възстановяването на пазара в Турция, а фалитът на британския лидер в сектора Thomas Cook събуди опасения за риск от фалити на български компании и хотели, работили с групата.

Като друг негативен фактор за сектора може да бъде посочен и спадът на туристите от един традиционен и важен за България пазар - Русия. Посещенията на руснаци по Черноморието от началото на 2019 година са намалели с 12% до 309 100 пътувания в сравнение с предходната, показват данни на руската гранична служба, цитирани от платформата вОтпуск.ру.

"Страната заема дванадесета позиция в класацията за най-популарните дестинации, въпреки че през 2016 годна тя беше пета. Туроператорите посочват, че изминалият сезон е бил слаб", пишат от сайта.

Фалитът на Thomas Cook - колко ще пострада българският туризъм?

Фалитът на Thomas Cook - колко ще пострада българският туризъм?

Хотелиерите няма да могат да получат пълните суми за най-силните си месеци - юли и август

Според изпълнителният директор на българската туристическа агенция Solvex Димитър Цонев причините за отчетеното понижение са различни - от поскъването на еврото за сметка на поевтиняването на турската лира, довело до по-малко резервации, до студеното време в началото на лятото.

"Европейските туристи, които пътуват в България, също са намалели. В резултат на това в средата на сезона някои български хотели започнаха да свалят цените и дори петзвездни хотели предлагаха отстъпки от между 30-40%", коментира той пред вОтпуск.ру.

7,8 милиона посетители и по-малко приходи от туризъм

От ресорното министерство отчитат, че за първите девет месеца на 2019 година спадът на туристите в България е в рамките на 0,8% в сравнение с предходната година. Изчисленията сочат, че за този период в страната са били 7,8 милиона посетители. Що се отнася за приходите, те намаляват с 0,3% до 2,3 милиарда евро.

Има ли срив по българското море?

Има ли срив по българското море?

Говорят данните

По-рано от Българската народна банка (БНБ) също представиха данни за най-активните летни месеци - юни, юли и август. Според тях има намаление от 1,2% на плащанията за транспортни услуги, както и от 1,7% на туристическите такива. Още по-значително се свиват приходите за развлекателни услуги - с 11,3% до 668 милиона евро за периода.

Спад на пътниците до летищата във Варна и Бургас в разгара на сезона

Още в средата на лятото от оператора на двете черноморски летища във Варна и Бургас Fraport отчетоха слаби резултати.

В началото на юли стана ясно, че за първата половина на 2019 година броят на пътниците е намалял с 12,9% до общо 1,4 милиона в сравнение с предходната година. По-осезаем се оказа спадът в Бругас - от 14,5% до 738 000. Във Варна той беше от 11,1% до 700 000.

13% спад на пътниците на летищата във Варна и Бургас

13% спад на пътниците на летищата във Варна и Бургас

1,4 милиона души са преминали през двете аерогари

От вОтпуск.ру цитират по-актуални данни на Fraport, според които за периода януари-октомври намалението на пътниците до аерогарите в двата морски града е в рамките на 11,5% до 4,8 милиона души. "Даже в пика на сезона през август пътникопотокът показва понижение от 10%", пишат от сайта.

Според германският оператор този резултат се дължи освен на слабите посещения от Русия, Полша и Германия и на възстановяването на конкурентните пазари Турция, Тунис и Египет.