След като през 2017-2018 г. безработицата в Индия достигна 50-годишен връх, навлизането на икономиката в нова рецесия заплашва да влоши допълнително състоянието на пазара на труда в страната. Всъщност вече много от водещите компании, включително в изпитващите затруднения автомобилен и ИТ отрасли, увеличават освобождаването на служители, а вълната от уволнения постепенно обхваща още повече сектори.

Същевременно много бизнеси, дори и стартъпите, започнаха да се разделят не просто с нискоквалифицираните си служители, но и с ръководните си професионалисти. Такъв е случаят на Walmart India, който вече съкрати почти 60 души от висшия си мениджмънт. Очаква се тя да освободи една трета от мениджърския си състав в страната.

Експерт: Икономиката на Индия се насочва към "интензивното отделение"

Експерт: Икономиката на Индия се насочва към "интензивното отделение"

Тя постигна най-бавния си растеж за последните шест години през третото тримесечие

Към подобна ситуация се доближава и Samsung India, чийто главен маркетингов и бизнес директори подадоха оставки. Освен тях, тя е понижила персонала си със 150 служители, след като е реорганизирала дейността си.

"Все още не можем да кажем, че има криза, но ситуацията със сигурност е обезпокоителна", коментира основателят и главен изпълнителен директор на компанията за HR консултации Nobble House Санджай Лакотия. "Когато икономиката не се представя добре и компаниите не растат по очаквания начин, това засяга средните и висшите ръководни позиции."

Индия е изгубила 300 000 работни места в автоиндустрията. Но правителството отрича това

Индия е изгубила 300 000 работни места в автоиндустрията. Но правителството отрича това

Една от най-бързо развиващите се икономики се представя по-зле от очакваното

Прогнозата е, че 2020 г. няма да е по-добра от миналата година, когато са били създадени почти 9 млн. нови работни места. Според Employees" Provident Fund Organisation през настоящата броят на новооткритите позиции ще е с около 1,6 млн. по-нисък.