Румънското правителство приема сериозно възможността да загуби съдебно дело с канадската Gabriel Resources по проекта за добив на злато Рошия Монтана, който беше блокиран от румънските власти, съобщават местни медии. Загубата на това дело може да коства на съседската ни държава над 2 милиарда долара.

Очаква се Международният център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) на Световната банка да излезе с окончателно решение на 10 февруари.

От 1997 г. основният фокус на Gabriel Resources е проучването и развитието на проекта за злато и сребро Рошия Монтана в Румъния до оперативен статус.

Проектът обаче срещна силна съпротива от еколозите в Румъния, където предизвика масови протести.

Магнати се борят за контрол над мина за производство на литий

Магнати се борят за контрол над мина за производство на литий

Бизнес интереси за над $1 милиард

Gabriel Resources обяви през юни 2017 г., че ще заведе иск за 5,7 милиарда канадски долара (3,8 милиарда евро) срещу Румъния, обвинявайки страната в нарушаване на инвестиционните договори по отношение на нейния проект Рошия Монтана.

Въпреки съпротивата на Gabriel Resources, румънското правителство от технократи, оглавявано от Дачиан Чолош, поиска през 2017 г. историческият обект да бъде поставен под защитата на ЮНЕСКО. През юни 2021 г. обектът беше включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, което сложи край на проекта за добив на злато.

От ЮНЕСКО коментираха, че обектът е бил поставен в списъка "поради заплахи, породени от планове за възобновяване на добива, което би увредило голяма част от минния пейзаж". Рудодобивът в района датира от периода на Римската империя.

Сърбия ще добива злато и мед на 25 км от границата с България

Сърбия ще добива злато и мед на 25 км от границата с България

Инвестицията се оценява на 3.8 милиарда долара

Докато румънските власти единодушно приветстваха решението на ЮНЕСКО по онова време, Gabriel Resources каза, че решението противоречи на нейните права.

Компанията обяви, че "Заявката и вписването в ЮНЕСКО са в фундаментално противоречие със задълженията на Румъния по нейните инвестиционни договори във връзка с инвестициите на Gabriel Resources."