Сърбия приключи полагането на тръби за участъка от тръбопровода "Турски поток", който ще минава на територията на страната. По думите на генералния директор на държавната "Сърбиягаз" Душан Баятович тръбите за проекта на "Газпром" за транзит на природен газ към Европа вече са заварени. Предстои скоро да бъде завършена и работата по измервателните станции, пише SeeNews.

"Да, можем да заявим с удоволствие, че Сърбия приключи своята част от работата на сегмента на междусистемната връзка между България и Унгария. Работата приключи", каза Баятович пред ТАСС, цитирано от news.bg.

Сърбия има три точки за достъп до газопровода - в близост до град Парачин, в Белград и в Зренянин. Страната също така планира да изгради съединител към газохранилището Банацки Двор.

Доставките на газ през сръбския сегмент на тръбопровода ще започнат преди края на април 2020 година. Очаква се входящият капацитет да бъде около 13,88 милиарда кубични метра газ, докато изходният капацитет ще бъде около 10 милиарда кубични метра.

Участъкът на тръбопровода "Турски поток", простиращ се на 930 километра през Черно море от Русия до Турция, се състои от два успоредни тръби с годишна пропускателна способност 15,75 милиарда кубически метра за всяка. Единият низ е предназначен за потребителите в Турция, а вторият ще пренася газ за клиенти в Европа през България, Сърбия и Унгария.

Баятович заяви още, че пълният тръбопровод в България и работите по проекта в Унгария трябва да бъдат готови до края на 2020 година. "Ако българите активизират работата си, тогава тя ще бъде завършена в сроковете", коментира още той.

Дължината на сръбския участък е 403 километра. Гaзoпpoвoдът там беше изграден на четири части. Πъpвият yчacтъĸ e oт бългapcĸaтa гpaницa дo Чyпpия. Bтopият yчacтъĸ e oт Чyпpия дo peĸa Дyнaв, тpeтият - oт Дyнaв дo Зpeнянин, a чeтвъpтият - oт ceлo мeждy Hoви Caд и Зpeнянин дo Cyбoтицa.

Италианско-саудитски консорциум ще строи българската част от "Турски поток" за €1,1 млрд.

Италианско-саудитски консорциум ще строи българската част от "Турски поток" за €1,1 млрд.

Оферетата е за срок на изграждане 615 дни или 1,3 млрд. евро при изпълнение за 250 дни

У нас проектът се изгражда от консорциум от базираната в Саудитска Арабия Arkad Engineering and Construction и базираната в Италия Аrkad ABB. Изграждането на тръбопровода започна през месец октомври, след като Върховният административен съд приключи делото срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което Arkad бяха възстановени като победители в търга.

В началото на декември президентът на Русия Владимир Путин каза, че България умишлено забавя изграждането на проекта заради външен натиск. Той заяви, че ако страната ни не иска да бъде част от "Турски поток", Русия ще намери други начини за реализирането му. В отговор премиерът Бойко Борисов посочи, че страната ни изгражда по 5 километра дневно. По думите на енергийния ни министър Теменужка Петкова работата ще бъде приключена в срок.

Конгресът на САЩ налага санкции срещу "Турски поток"

Конгресът на САЩ налага санкции срещу "Турски поток"

Наказателните мерки са заложени в бюджета за отбрана за 2020 година