Най-мръсните централи започнаха да се изключват първи. След това най-старите ги последваха. Сега врати затварят и най-големите. Или поне част от тях.

Изправени пред климатичните промени и нарастващото обществено недоволство, котлите на централите на въглища в САЩ угасват един по един, за да дадат път на новите, щадящи екоцентрали, които се възползват от възобновяемите източници на енергия, пише Quartz.

Тази седмица генериращата 2,25 гигавата въглищна централа Navajo, Аризона, изгори последния си товар от въглища, след като последните две години търсенето на пазара на мръсната енергия се срина.

Търговското издание Utility Dive съобщава, че съдбата на финансово болния завод е била предрешена, след като пропадна предложението водната агенция в Аризона да бъде принудена да закупува ток от там.

Иначе станцията Navajo отделя около 20 милиона тона въглероден диоксид всяка година, което се равнява на 3,3 милиона автомобила. Пенсионирането на централата е едно от най-големите през 2019 година, която като че ли ще остане в историята с масовото спиране на въглищни мощности.

Последната въглищна централа ще бъде построена скоро

Последната въглищна централа ще бъде построена скоро

Енергийната индустрия, с финансовите си решения, предрича скорошен край на тази ера

Централата Bruce Mansfield в Пенсилвания, която е с капацитет от 2,7 гигавата, е вторият голям обречен ТЕЦ. Фалиралият собственик на централата започна закриването ѝ на 7 ноември, почти две години предсрочно. Това беше най-голямото държавно предприятие за изгаряне на въглища, работещо от повече от 40 години.

Резултатът от спирането на двете централи ще бъде равен на всички намаления на емисиите от спиране на въглищните инсталации през 2015 година, която беше рекордна в това отношение. Тогава бяха затворени 15 гигавата мощности от предимно по-малки и по-стари агрегати, съобщава Scientific American. Очаква се през 2020 година да бъдат затворени и още централи, включително централата Kentucky"s Paradise.

Това не е климатична регулация. Това е икономика.

"След като изчистите всички стари неефективни мощности, логично е следващата вълна да бъде по-голяма и да има повече последици за климата", заяви Джон Ларсен, който ръководи анализа на енергийния сектор в икономическата консултантска фирма Rhodium Group, пред Scientific American.

Преди само десетилетие изследвания като това на Технологичния институт на Масачузетс "Бъдещето на въглищата" прогнозира, че използването на въглищата ще се увеличи при всеки предвидим сценарий, защото те са евтини и ги има в изобилие. Но цената вече не е толкова ниска. Днес природният газ на места е по-евтин от въглищата, докато възобновяемите енергийни източници като слънчева, вятърна и водна енергия, станаха по-евтини, отколкото някой е очаквал.

Американската въгледобивна промишленост отбелязва спад на вътрешното потребление от 2000 година насам според американската енергийна информация. Използването на въглища в световен мащаб е спаднало с 2% от 2010 година.

По-рано тази година за тази "бавна смърт" свидетелства и фалита на нaй-гoлямaтa чacтнa ĸoмпaния зa въглeдoбив в CAЩ Мurrау Еnеrgу Соrроrаtіоn.

Снимка 458559

Източник: iStock

Но дори и да продължи тази тенденция, индустрията за милиарди да си тръгне толкова лесно.

По-малкото производство на въглища в Европа, Китай и САЩ се компенсира чрез увеличаване на потреблението в индустриализиращите се страни като Индонезия, Турция и Индия. А въглищните централи, които все още остават в САЩ, много от тях на места като Джорджия и Индиана, са до една трета по-големи от Navajo.

Въпреки че няма вероятност за нови въглищни централи в САЩ, все още не е установена възрастта за пенсиониране за най-големите такива. Пазарните сили ще стигнат само дотук. В близко бъдеще пенсионирането на най-големите съществуващи въглищни централи, ако въобще се стигне дотам, ще се дължи на още по-драматични спадове на цените от газа и възобновяемите енергийни източници, което обаче е малко вероятно на този етап, пишат авторите на телевизията. Вероятно е обаче и политиката да принуди пазара.

Рейчъл Глисън, изпълнителен директор на Съюза за въглища в Пенсилвания, заяви, че въпреки затварянето на почти 2 дузини въглищни централи в щата през последните десетилетия, държавният износ се е удвоил през последните години до 25% от производството (третото най-голямо в САЩ). Комуналните услуги също са похарчили милиарди долари за актуализиране на петте останали централи в Пенсилвания, без засега да има планове те да бъдат пенсионирани.

Murray Energy Corporation обяви фалит

Най-голямата компания за добив на въглища в САЩ обяви фалит

Робърт Мъри губи "короната" във въгледобива