Страните членки на ОПЕК не успяха да постигнат съгласие по отношение на предложението за намаляване на добива на петрол с цел стимулиране на цените на пазара. Разногласията между тях се задълбочиха след като от Саудитска Арабия заявиха, че ограничаването на продукцията не е "от решаващо значение".

Само ден преди официалната среща на членките на картела във Виена готвеното орязване на добива за първи път от осем години насам изглежда все по-малко вероятно, пише Bloomberg.

След 10-часова среща в понеделник Ирак и Иран не са дали съгласието си за намаляване на производството си на черно злато. В резултат представителите на държавите в ОПЕК са решили да отнесат въпроса до ресорните министри, твърдят запознати.

През миналата седмица стана ясно, че от картела предлагат ограничаване на продукцията с 1,2 милиона барела на ден от нивото им през октомври.

Заради липсата на консенсус, както и след коментара на саудитския енергиен министър Халид Ал-Фалих, че в крайна сметка сделка може и да няма, цените на петрола тръгнаха надолу по време на ранната търговия в Азия.

Сортът Brent поевтиня до 47,79 долара за барел при ниво от 48,81 долара за барел през понеделник. Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) изгуби 23 цента от стойността си до ниво от 46,85 долара за барел.

Според анализатори при провал на разговорите между членките на ОПЕК и останалите производителки на петрол, стойността на черното злато може да падне рязко надолу. По думите на Фадел Гейт, който е директор на консултантска фирма в областта на енергетиката, подобен сценарий ще доведе до спад в цените под 40 долара за барел.

"В края на разговорите в понеделник, суровината поевтиня. Ако не се направи нещо и не се вземе решение, петролът ще бъде още по-евтин", казва той, цитиран от CNN Money.