Ръстът на държавните ценни книжа, имотите и взаимните фондове продължават да надуват "сенчестото банкиране" в целия свят. В това определение влизат всички финансови структури, които се занимават с кредитна и инвестиционна дейност, но нямат банков лиценз, като така остават извън контрол на надзора.

Доклад на Съвета за финансова стабилност (Financial Stability Board, FSB), който е съветник на държавите от Г-20 по банковите въпроси, сочи, че секторът се е разширил с 3.2% и е достигнал 34.2 трилиона долара през 2015 г., последната година, за която данните са събрани и проверени, пише Reuters.

Според Съвета това може да представлява риск за стабилността на финансовата система.

Част от растежа на сектора е в еврозоната, след като банките забавиха отпускането на кредити заради лоши заеми и по-строга регулация. Така "сенчестото банкиране" запълва пазарната дупка.

Най-голям дял от сектора е в САЩ - с 13.8 трилиона долара авоари. На второ място са Кайманските острови с 4.3 трилиона долара, следвани от Япония с 3.2 трилиона долара и Ирлания с 2.2 трилиона долара. Съветът за финансова стабилност остро разкритикува Китай, тъй като Пекин забави публикуването на данните. По различни оценки е съвсем възможно Поднебесната империя да се нареди на второ място с около 7.7 трилиона долара.