"Булгаргаз" е в центъра на кризисния щаб, свързан с енергетиката като цяло. Кризисният щаб ще включва широк набор от специалисти, дано успее да бъде ефективен. Оттук насетне трудно би бил решен проблемът с газовите доставки, това са обстоятелства, които не зависят от България, процеси, които ще отнемат време.".

Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на "Булгаргаз" Иван Топчийски ден след като служебният кабинет "Донев" сформира кризисен щаб за справяне на ситуацията с доставките на газ за страната.

Не бих казал, че цената на танкерите с втечнен газ е изгодна, тя е близка до пазарните цени. Компаниите, които продават природен газ, гледат своите интереси.

Шефът на КЕВР: "Булгаргаз" е купил руски газ чрез посредници и ни го препродават по-скъпо

Шефът на КЕВР: "Булгаргаз" е купил руски газ чрез посредници и ни го препродават по-скъпо

От печелившо в началото на годината, сега дружеството е на загуба от 500 млн. лева

Приоритет номер едно е наличието на газ, цената е важна, но остава на втори план, категоричен беше шефът на "Булгаргаз". 

"Булгаргаз" не е дружество на загуба, отечете 6,5 млн. оперативна печалба. Загубите от последните месеци сумите не са такива, (каквито шефът на КЕВР Иван Иванов каза - б.р.) оперативно седим добре, има проблеми със събираемостта. От "Топлофикация" - София се опитваме да съберем по-голяма част, за да имаме оборотни средства. Извънредни приходи бяха реализирани, няма натрупани загуби от порядъка на 500 млн. лв., каза Топчийски.

Преди ден председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, който се върна на поста след отмяната от Конституционния съд на назначението на предишния председател заяви, че е необяснимо как "Булгаргаз", който беше на печалба от 60 млн. лева в началото на февруари, когато беше сменено ръководството, сега има дългове за 500 млн. лева.

"Не е финализирана връзката за покупката на газ и сега, част от количествата се плащат на договорна цена, част - близо до пазарната. Азерският газ е близка до цена от "Газпром", това са количества от преди каза още Топчийски. Според него Европа няма инфраструктура за диверсификация и ще развива следващите години.

"Тепърва ще има недостиг на газ, с идването на отоплителния сезон", прогнозира шефът на "Булгаргаз".

Шефът на "Булгаргаз": Вратата към "Газпром" не е окончателно затворена

Шефът на "Булгаргаз": Вратата към "Газпром" не е окончателно затворена

Поводът за коментара му е поисканото поскъпване на синьото гориво с 60% от август

Офертата (за седемте танкера втечнен газ, осигурени от кабинета "Петков"), е приета под условие, крайната дата за подписване на договора е 19 август. Осигуряването на 3 танкера за 2022 г. би осигурила нужното количество до края на годината, биха покрили цялото количество за бита. В хранилището "Чирен" капацитет има прехвърлен само за октомври, работи се за ноември-декември, обясни той.

Газът в България е микс, приоритетно се дава на топлофикации и газоразпределителни дружества, след това е на свободен пазар. Перспективите са допълнителни танкери, набавяне на тези количества на свободния пазар и малки количества по договора "Газпром", ако те си изпълнят договора. Не сме спирали да водим кореспонденция, чакаме техния писмен отговор, бихме продължили дискусията, но вероятността това да се случи не е много голяма, обясни шефът на "Газпром".

Имаме карга, случва се доставка на втечнен газ с танкери, "Булгаргаз" има опит в това, обясни Топчийски. Ако не се стигне до там, ще има нови търгове, ще се търсят няколко доставчици. Няма как да затворим страницата с тези танкери, да се обърнем към "Газпром". Който не сключи тази сделка, той ще носи отговорността. Гръцки и турски компании поддъжрат контакти за доставка на газ.

Шефът на КЕВР: "Булгаргаз" е купил руски газ чрез посредници и ни го препродават по-скъпо

Шефът на КЕВР: "Булгаргаз" е купил руски газ чрез посредници и ни го препродават по-скъпо

От печелившо в началото на годината, сега дружеството е на загуба от 500 млн. лева

Най- реалистичният вариант за дългосрочни договори е втечнен газ, каза шефът на Булгаргаз. За Азербайджан има лимити, поясни той.

"Булгаргаз" нагнетява количества по план в Чирен, до началото на отоплителния сезон ще има 80 на сто запълване, смята той. Когато има криза или недостиг всички количества в хранилището в Чирен стават общи. Тази криза ще бъде налична, трябва да намерим начин да я управляваме. Гарантиране на поне 80% от количествата за отоплителния сезон и изясняване на ситуацията с "Газпром", каза Иван Топчийски.