Преди време се заговори, че САЩ може да направят обратен завой по отношение на политиката си петролните санкции във Венецуела. Може би моментът е настъпил, защото сега Съединените щати обмислят облекчаване на санкциите срещу Венецуела, за да увеличат потока на венецуелски петрол към американските и европейските пазари според източници на Wall Street Journal, цитиран от Oilprice.

Облекчаването на санкциите е насочено към Chevron, която работеше във Венецуела, но санкциите я накараха да се оттегли от страната.

Според източници на WSJ сделката с правителството на Мадуро ще го накара да поднови преговорите с опозицията, за да обсъди провеждането на честни избори през 2024 г. В замяна на това Вашингтон се съгласи да освободи някои държавни активи на Венецуела, замразени в американски банки. Те ще бъдат използвани за храна, лекарства и оборудване за електрическата и водоснабдителната мрежа на Венецуела.

"Няма планове за промяна на нашата политика по отношение на санкциите без конструктивни стъпки от страна на режима на Мадуро", коментира говорител на Съвета за национална сигурност.

По-меката политика на САЩ към Венецуела започна по-рано тази година, след нахлуването на Русия в Украйна, когато започнаха санкциите срещу Москва. САЩ бяха първата страна, която наложи забрана върху вноса на руски петрол, но се оказа, че се нуждае от още доставки.

Европа също има нужда от замяна на вноса на руския петрол преди ембаргото, което влиза в сила през декември. Според някои доклади от март САЩ са готови да премахнат някои санкции срещу Венецуела, за да улеснят пътя на венецуелския суров петрол към световните пазари, но няма голям напредък по въпроса.

Излишно е да се казва, че Венецуела все пак намира начини да изнася петрол.

"Венецуела е готова и има желание да изпълни ролята си и да осигури петрол и газ, от който се нуждае световната икономика", каза президентът на Венецуела Николас Мадуро миналия месец.