Цената на петрола сорт Брент падна до под 100 долара за барел. Уралският нефт, използван от рафинерията в Бургас, също поевтиня. Усеща ли се това в цените по бензиностанциите и безпроблемно ли се осъществява прилагането на отстъпката за шофьорите от 25 ст. на литър?

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев заяви пред Bulgaria ON AIR, че от средата на юли цените на международните пазари са се стабилизирали и съвсем скоро на нашия пазар ще се прояви значително поевтиняване.

Метанът поскъпна с над 25% само за няколко дни и вече е най-скъпото гориво у нас

Метанът поскъпна с над 25% само за няколко дни и вече е най-скъпото гориво у нас

Цената на компресирания природен газ се повиши до 4.66 лева за килограм

"На повечето места с приложената отстъпка може да се намерят горива под 3 лева, дори под 2.90 лева. Ще посрещнем септември с по-ниски цени на пазара", посочи той в ефира на "България сутрин".

Събеседникът се съгласи с мнението, че колкото по-малко държавата се меси в доставката на енергийни продукти, толкова по-добре.

"Природният газ е със заявка на увеличение от 51-52 на сто. Миналата седмица видяхме нова заявка от "Булгаргаз" за 60% увеличение от август. Търговците вече 8-9 дни продават продукт, който не знаят как ще купуват. Продават продукт на загуба и е необходимо да приложат цена от 5.60-5.70 лева, което е себестойността. Акцизът е около 5 ст. на кг, ДДС е понижен с 11% и въпреки това доставната цена на природния газ на всяка метан станция е от порядъка на 5.40-5.50 лева. Тази игра в следващата година ще бъде на ежедневно повишение", каза още Терзиев.

В Гърция по-евтиният бензин обикновено е разреден

В Гърция по-евтиният бензин обикновено е разреден

Най-засилени са проверките по бензиностанциите на островите, където измамите на клиенти са най-чести.

Той подчерта, че търсенето се успокоява само от високата цена, която потребителите не могат да понесат. При природния газ въпросът е по-сложен, защото е свързан с производството на енергия, която обезпечава индустрията, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация.

"При горивата цени от 3.50-3.60 лева на пазар като българския са непосилни и няма да издържат дълго. Ще имаме много тежка зима, цените ще продължават да са нестабилни, дълги прогнози са невъзможни", изтъкна Терзиев.

Не всички бензиностанции ще продават гориво с отстъпка от 25 стотинки на литър

Не всички бензиностанции ще продават гориво с отстъпка от 25 стотинки на литър

Какви са цените на бензина и дизела днес?