Цените на петрола от референтните световни марки слабо нарастват в понеделник сутринта след максималния им спад от почти 2 години през последната седмица.

Във фокуса на търговците остава ситуацията в Китай, където увеличаването на на заболеваемостта от COVID-19 продължава и строгите ограничения остават. Очакванията за отслабване на търсенето на енергийни ресурси в Китай бяха един от факторите зад спада на цените на петрола през миналата седмица.

Друг важен фактор в тази насока беше обявеното от САЩ, последвано от други страни членки на МАЕ, намерение да освободят петрол от стратегически резерви, за да ограничат увеличението на цените.

Днес към 9:10 ч. българско време юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с $1,01 до $105,4 за барел. В петък цената на тези контракти спадна с $0,32 (0,3%) до $104,39 за барел.

Цената на майските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се покачва с $1,00, до $100,27 за барел. В петък WTI поевтиня с 1,01 долара (1%) до 99,27 долара за барел.

Общо за миналата миналата седмица цената на Brent се понижи с 11,1%, а WTI - с 12,8%, седмичният спад в стойността на двете марки беше най-значителният от април 2020 година.

"Решението на САЩ да пуснат на пазара петрол от стратегическия резерв изглежда е обърнало ралито на петролния пазар", каза пред Bloomberg основателят на Vanda Insights Вандана Хари.

Междувременно ръководителят на азиатския бизнес на най-големия петролен търговиц в света Vitol Майк Мюлер заяви през уикенда, че според него цените на петрола са паднали до нива, които не отчитат рисковете от евентуално намаляване на износа от Русия.