На 31 август "Газпром" напълно спря подаването на газ по "Северен поток-1", поради планови работи в газопомпения агрегат на компресорната станция "Портовая", съобщиха тогава от руската компания.

Съобщението на "Газпром" тогава гласеше, че "подаването на газ по "Северен поток-1" е напълно спряно, днес (31 август) започват планови превантивни работи на газопомпения агрегат".

"Газпром" уточни по-рано тази седмица, че техническите работи по компресорната станция "Портовая" ще продължат от 01:00 GMT на 31 август до 01:00 GMT на 3 септември.

По думите на високопоставени служители на газовия гигант, подаването на газ е спряно в 4 часа московско време на 31 август и ще бъде възобновено на 3 септември.

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Има и група държави, чийто условия за плащане на синьото гориво не се промениха

Данните от оператора на газопровода "Северен поток-1", относно заявките за доставки на руски природен газ днес показват, че доставките ще бъдат възобновени утре сутринта (3 септември), както предварително беше оповестил "Газпром". Това съобщи Прайм, позовавайки се на данни от оператора на газопровода.

Общият обем на заявките за доставка на газ по "Северен поток-1" за 3 септември е подобен на този преди спиране на подаването на газ на 31 август за планов ремонт, по данни на газопреносния оператор.

"Газпром" съобщи за проблем с друга своя турбина, намалява още газа за Европа

"Газпром" съобщи за проблем с друга своя турбина, намалява още газа за Европа

Какъв обем газ ще има по "Северен поток 1"

Доставките по "Северен поток-1" обаче напоследък се извършват в ограничен обем - на ниво от около 20% от пълния капацитета на газопровода.

През тази седмица представители на правителства на страни от ЕС изразиха опасения, че е възможно "Газпром" да не възобнови подаването на природен газ след приключване на плановия ремонт. Още повече, че проблемите с ремонта в Европа и Канада на газовите турбина на "Газпром" продължават, основно поради наложените санкции.

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите "жертви"

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите "жертви"

Европа "надува" цените на газа, което се отразява не само на нея