Енергийните експерти отчитат 180% покачване на цените на електроенергията в световен мащаб от януари 2021-а година, показва доклад на Coface. Колкото до Централна и Източна Европа (ЦИЕ), чувствителното повишение на цените на суровините този регион оказва значително влияние върху маржовете и инфлацията.

В България след понижение на цените от -5% през 2020 г., експертите от Coface отчетоха рязко повишаване от 20% през октомври 2021 г., което ще продължи и в началото на следващата година.

В Унгария повишението е близо 15%, а в Чехия показателят за нарастване на цените на суровините е най-нисък - близо 5,5%, последван от Полша с 10% за същия период.

Черна гора ще бъде първа по икономически растеж в ЦИЕ през 2021 г.

Малката балканска икономика, която ще бъде първа по икономически растеж в ЦИЕ през 2021 година

Основният двигател на растежа в региона ще е частното потребление

Експертите отчитат понижение на инфлацията в България през януари 2021 г., която достига дори отрицателни стойности. Процентът значително се увеличава през последното тримесечие на годината, като надхвърля 5% през септември 2021. Водещи по отчетена инфлация в ЦИЕ остават Румъния, Унгария и Полша, които достигат стойности от близо 7% през същия период тази година.

Данните бяха разкрити по време на регионалния уебинар на Coface - ЦИЕ Топ 500.

"Чувствителното повишение на цените е продиктувано от глобалното търсене и високите цени на електроенергията, които са се повишили с близо 180% през януари 2021 г., в сравнение със същия период през изминалата година. Отчетохме 80% ръст на цените на металите в началото на годината, последвани от цените на индустриалните материали. Най-ниско покачване се отчита при селскостопанските суровини - близо 30% за 2021 г., коментира главният икономист на Coface Грегорж Шилевич.

Сред Топ 100 в ЦИЕ: Двете компании с най-бърз ръст на приходите и тази с най-голям спад са български

Сред Топ 100 в ЦИЕ: Двете компании с най-бърз ръст на приходите и тази с най-голям спад са български

"Лукойл Нефтохим" бе изместен от първото място у нас

Въпреки глобалата тенденция към нарастване на цените на суровините и последиците върху иконимиките, експертите са на мнение, че ЦИЕ се възстановява по-бързо от Западна Европа по отношение на измерения брутен вътрешен продукт.

От всички страни в региона, икономистите очакват най-умерено възстановяване на лидера в класацията ЦИЕ Топ 500 - Полша, която отчете ръст на БВП от +5,0% през 2021 г.

В България индексът на БВП е отчел положителни стойности от +4,5% през 2021 г. в сравнение с рязкото понижение от -4,2% миналата година. Прогнозите са той да поддържа стойности от +4,1% през следващата година.

Експертите от Кофас посочват също, че възстановяването на ритейл сектора в ЦИЕ може да бъде възпрепятствано от закъснял процес на ваксинация. До момента лидер в това отношение е Румъния, която отчете прогресивно увеличение на продажбите през януари, март и септември 2021 г. след рязък спад през януари 2020 г. В България отново се наблюдава подобен спад в началото на годината, но продажбите в сектора се увеличават прогресивно.

Ръстът на цените в България удари 12-годишен връх

Ръстът на цените в България удари 12-годишен връх

Само за месец храните поскъпнаха с 1,6%