Акциите в държавната банка Халкбанк отбелязаха стойности от 7,45 лири при предишните нива от 6,89 вчера и средни стойности от 6,30 през миналата седмица. Повишението дойде днес, след като президентът Тайип Ердоган обяви през уикенда, че е обсъдил банката с президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.

През май тази година Американски съд осъди изпълнителен директор на Халкбанк, заради това че е помогнал на Техеран да заобиколи санкциите от САЩ. Американското министерство на финансите също обмисляше тежки глоби срещу банката.

Халкбанк и иранските санкции не са единственият повод за конфликт между двете страни, в списъка влизат и американската политика в Сирия, закупуването от Турция на руска система за противовъздушна отбрана S-400 и наскоро заловеният американския пастор Андрю Брънсън.

Миналия месец турски съд освободи Брънсън, който е беше в затвор и под домашен арест в продължение на две години, с обвинения в тероризъм.

В четвъртък, след седмици закъснение, двете страни започнаха съвместни патрули в близост до северния сирийски град Манбий, по споразумение за избягване на директни конфронтации. Припомняме, че американските войски подкрепят кюрдските сили на Народни отряди за защита в северната част на Сирия, а враждуващата с тях Турция обеща да ги изведе отвъд южната си граница.

САЩ разрешава на 8 държави да купуват ирански петрол и след санкциите

8 страни ще купуват петрол от Иран и след санкциите на САЩ

Те обаче ще трябва да ограничат търговията на други стоки с Техеран

Турция също така беше уведомена днес, че ще получи отстъпка от санкциите на САЩ върху износа на ирански петрол, каза министърът на финансите Берат Албайрак. Подновяването на санкциите от Вашингтон върху иранския износ на петрол днес дойде с възможност за някои от най-близките съюзници на Съединените щати, които са и едни от най-големите клиенти на Техеран, да продължат да купуват суров петрол за сега.

Развитие по тези въпроси и отношенията на САЩ и Турция се очаква и на срещата на световните лидери в Париж следващата седмица по случай стогодишнината от Първата световна война. Предвидени са преговори между президентите Путин, Ердоган и Тръмп.