Възобновява се износът на яйца и млечни продукти от България за Турция. Двете страни договориха сертификати за износ на яйца и млечни продукти от мляко от крави, овце, кози и биволи.

Това бе постигнато в резултат на продължителни преговори между Министерство на земеделието и храните на България, представлявано от Българската агенция по безопасност на храните и Министерство на храните, земеделието и животновъдството на Турция.

Основните изисквания за млечните продукти, предназначени за човешка консумация са да произхождат от страна, свободна от шап и чума, да са спазени хигиенните изисквания, разписани в регламентите на ЕС за определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход и да произхождат от предприятия, изпълняващи програма, базираща се на принципите на НАССР и други европейски нормативни документи, гарантиращи безопасността на продуктите. Яйчните продукти да са произведени от предприятия, свободни от високопатогенна инфлуенца по птиците или нюкасълска болест.

Млечни продукти от България не са изнасяни за Турция от 1997 г., когато беше наложена забрана от турските ветеринарни власти.