Голяма част от компаниите у нас продължават да отчитат спад от между 30 и 60% на продажбите си в резултат на корона кризата една година след началото на пандемията. Най-засегнати са малките и средните фирми, които разчитат основно на работа с чуждестранни партньори.

Това отчитат от Българската стопанска камара (БСК). По оценката на експертите за тези дружества рискът и несигурността все още са факт, а основният проблем за тях са липсата на достатъчно оборотни средства за покриване на текущи разходи.

На фона на тази ситуация предприятията са поставили на пауза плановете си за инвестиции.

"Наблюдаваме и намаляване на работното време в много предприятия, също както използването на неплатен отпуск. С намаляването на обема на работата и със затрудненията за изплащане на възнагражденията се наблюдава и освобождаване на работна сила", посочва зам.-председателят на БСК Станислав Попдончев, цитиран от БНР.

По неговите думи при ново блокиране на големи части от икономиката, последствията сега ще бъдат по-тежки в равнение с тези по време на първата вълна на коронавируса.

"Ако отново има пълно затваряне или големи затваряния на предприятия в много икономически дейности, със сигурност сега ще бъде доста по-зле, тъй като предприятията не разполагат с натрупванията, които имаха предприятията от 2019 година", казва Попдончев.

"Зависи в голяма степен от това как ще реагират останалите държави-членки на Европейския съюз, а и не само, които са търговските контрагенти и партньори на българския бизнес. Дали ние ще затворим, грубо казано, не е толкова важно. По-важно е дали ще затворят и държавите около нас", добавя той.