През второто тримесечие на 2013 година спестяванията на домакинствата са се понижили до 12,8% в еврозоната и до 10,7% в страните от целия ЕС, сочат данни на Евростат, цитирани banks.dir.bg.

В еврозоната е регистриран спад на спестяванията от 13,1% през първото тримесечие на 12,8% през следващите три месеца. За този период в ЕС спадът е бил от 11,1% на 10,7%.

В същото време в еврозоната е бил отчетен 0,1-процентен спад в реалните приходи на домакинствата на глава от населението.

В региона на Централна и Източна Европа най-много пестят австрийците и словаците. Повече от 2/3 от хората в Централна и Източна Европа смятат, че спестяването е много важно.

Шампиони в икономиите са австрийците и словаците, които заделят поне по 90 евро месечно.

В сравнение с миналата година, е нараснал броят на гражданите, които смятат, че в бъдеще трябва да спестяват повече пари. Изследването сочи още, че всеки втори чешки клиент на банка използва електронно банкиране поне веднъж седмично, а след чехите се нареждат словаците и австрийците.

В Румъния процентът на гражданите, които държат парите си у дома, вместо в банка, не се е променил, показват още данните от проучването.