Проектът на гиганта Rio Tinto "Ядар", който е за добив на литиеви мини в Сърбия, е замразен. Това заяви министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович, цитирана от местните медии. Инвестицията за $2,4 милиарда спира най-вече заради обществен натиск, коментират сръбски експерти.

По нареждане на властите в момента текат проучвания за оценка на въздействието на проекта върху околната среда.

Конкурентите на гиганта Rio Tinto подкрепят протестите срещу литиевите мини в Сърбия

Конкурентите на гиганта Rio Tinto подкрепят протестите срещу литиевите мини в Сърбия

Развитието на минната индустрия в страната е под въпрос

"Все още няма подписан постоянен договор между Сърбия и компанията Rio Tinto, независимо от твърденията, които слушаме от месеци", коментира Михайлович.

Тя подчерта, че според закон от 2006-а година право на експлоатация се одобрява за дадена фирма, която преди това е получила право за проучване.

Въпреки това, няма обвързващ документ, който да казва, че Сърбия трябва да заплати щети на Rio Tinto, ако компанията получи забрана за откриване на литиева мина, както се случва за момента. Тоест, страната няма да плаща неустойки на гиганта, дори проектът да не тръгне след края на екологичните експертизи.

Юристите на компанията обаче смятат да оспорват тези твърдения.

Сърбия няма да плати щети на Rio Tinto, дори литиевият проект за над $2 милиарда да пропадне

Сърбия няма да плати щети на Rio Tinto, дори литиевият проект за над $2 милиарда да пропадне

Обвързващ документ за неустойки няма

Rio Tinto е в Сърбия от 2004-а година, когато е съществувал закон, според който тези, които получат разрешение, могат да извършват проучвания, но нямат правото да експлоатират литиеви мини без проведен и спечелен търг, а впоследствие и подписан постоянен договор със сръбската държава.

Законът обаче беше променен през 2006-а година. С промяната беше разрешено на тези, които вече са получили права за проучване, автоматично да получат и право за експлоатация.

В началото на декември стотици хора блокираха главни пътища и мостове в Белград и Нови Сад, за да протестират срещу новите закони, които според тях ще улеснят бизнеса на чуждестранните инвеститори в минната индустрия, причинявайки необратими щети на околната среда.

Rio Tinto купува проект за добив на литий в Аржентина

Rio Tinto купува проект за добив на литий в Аржентина

За обект, който ще заработи през 2022-а, компанията ще плати $825 милиона

Ако все пак получи разрешение, Rio Tinto очаква проектът "Ядар" да създаде 2100 работни места по време на строежа и 1000 нови работни места за добив и преработка, след като започне производството.

Първото продаваемо производство се очаква през 2026-а година, а пълната производителност до 2029-а. При пълен капацитет мината ще произвежда 58 000 тона литиев карбонат, 160 000 тона борна киселина и 255 000 тона натриев сулфат годишно.

През 40-годишния живот на мината, Rio Tino ще произведе 2,3 милиона тона литиев карбонат. Проектът ще превърне компанията в една от десетте най-големи производители на литий в света.