Мерките за намаляване на зависимостта на света от изкопаемите горива могат да имат непредвидени последици. В много горещи и сухи летни дни с помощта на редица помпи се осигурява достатъчно количество питейна вода за германската столица Берлин от река Шпрее.

Но има един проблем - отказът на страната от въглищата означава загуба на ключов източник на вода, пише Bloomberg.

Краят на добива на лигнитни въглища в близките региони означава, че подпочвените води, изпомпвани за извличане на изкопаеми горива, вече няма да "захранват" Шпрее. В резултат на това важната за града артерия може да се окаже с 50% до 75% по-малко вода през сухите летни месеци, според проучване, публикувано на Германската агенция по околна среда.

Заобиколен от езера, Берлин няма да се счита за изложен на риск от недостиг на вода град, но екосистемата му губи ключов източник на жизнено важния ресурс. След 2030 г. Германия ще прекрати използването на въглища и лигнити и този източник ще "пресъхне", което ще направи региона по-зависим от валежите.

Референдум за декарбонизацията в Берлин завърши с провал

Провал: Повечето берлинчани не подкрепиха бързата декарбонизация

В германската столица гласуваха за поставянето на амбициозни цели на местните власти до 2030 г.

Това може да доведе до един извод - дори мерките за намаляване на зависимостта на света от изкопаемите горива могат да имат непредвидени последици.

През април Германия затвори трите си оставащи ядрени централи. В Германия работят ядрени мощности от 1989 г. но скоро това ще остане само далечен спомен. Действията на страната идват във време, в което редица държави увеличават ядрената енергия в прехода си към по-екологични енергийни източници, но най-голямата икономика в Европа решително се придържа към плановете си - макар че не всички са съгласни с тях.