През 2016 година по време на кандидатпрезидентската си кампания Доналд Тръмп обяви като част от приоритетите си планът да възроди производствения сектор в САЩ. Това остана цел и по време на управлението му, а особено сега с разразяването на коронавируса в страната.

Как обаче изглежда индустрията в Щатите в сравнение с останалите производствени сили в света? На този въпрос отговор дава нова инфографика на платформата HowMuch.

Без съмнения на първо място в света в това отношение е не кой да е друг, а известният като "фабриката на света" Китай. В азиатската страна производственият сектор възлиза на 4 трилиона долара, като той е с дял от 28,37% от глобалната индустрия.

На второ място с 2,3 трилиона долара и дял от 16,65% са Щатите, а само в още една държава в света производството надхвърля 1 трилион долара. Това е Япония, която допринася за 7,23 на сто от глобалното производство.

Европейският лидер Германия е на четвърто място с обща стойност от 806 милиарда долара. Общо Европа допринася за 22% от индустрията в глобален мащаб, като след Германия лидерите на континента са Италия, Франция и Великобритания със съответно 314 милиарда долара, 270 милиарда долара и 235 милиарда долара.

Полша е водеща в Източна Европа с производство, възлизащо на общо 98 милиарда долара. Чехия и Румъния са след нея със съответно 57 милиарда долара и 48 милиарда долара. На Балканите пък истинският гигант е Турция с индустрия за 147 милиарда долара.

Въпреки тези впечатляващи мащаби световното производство е изправено пред значителни рискове през последните няколко месеца. След като Китай блокира икономиката си в резултат на пандемията, също бяха принудени да направят и останалите икономически лидери.

Въпреки че азиатската страна показа първи обнадеждаващи сигнали за възстановяване през март, същото все още не може да се каже за Европа и САЩ. През миналия месец Германия отчете най-острия спад на сектора от десетилетие насам, а същото регистрира и Южна Корея. Така че в следващите месеци предстои да разберем колко бързо ще започне възстановяването на индустрията и стабилизирането ѝ след тежката криза с коронавируса.

Снимка 476222