Таванът на цените на газа на едро в ЕС е в сила от 15 февруари. Мярката, която беше приета след дълги политически спорове, цели да предпази потребителите от шокове като миналогодишните, но поне към момента нивата и тенденциите са такива, че няма голяма нужда от нея.

Постигнатият на 19 декември компромис между енергийните министри предвижда цената на някои фючърси, търгувани на нидерланския хъб TTF, да не надвишава 180 евро за мегаватчас. Към момента таванът влиза в сила, но реално не е задействан - през предходния месец няма три последователни дни с над €180/MWh на TTF и над €35 разлика с референтната цена. Това са условията, за които се разбраха страните членки.

Приходите на "Газпром" от експорт паднаха с 50%

Приходите на "Газпром" от експорт паднаха с 50%

Един от най-големите руски данъкоплатци ще има по-малък принос в бюджета на страната

Някои от тях - като Германия, бяха подчертано скептични към идеята, но в крайна сметка подкрепиха ценовия таван срещу гаранции, че намесата на газовия пазар няма да изложи на риск доставките и стабилността на финансовите пазари.

През декември газовите цени стигнаха 140 евро за мегаватчас, но в момента хранилищата навсякъде са пълни и зимата не е сред най-студените. Така вчера природният газ се котираше на €52,60/MWh - над три пъти под тавана, отбелязва БТА.