Във финансово отношение изминалата година беше лоша за почти всички. Инфлацията от 10% на годишна база в целия богат свят намали доходите на домакинствата. Инвеститорите загубиха, тъй като световните фондови пазари се сринаха с 20%. И все пак това лошо съвкупно представяне крие големи различия: някои страни са се справили изненадващо доста добре. Изданието обяви Гърция за най-добре представилата се, а Германия за най-лошо представилата се държава според постиганите резултати през 2022 година.

Списание Economist събра данни за пет икономически и финансови показателя от 34 държави, класирайки държавите според успеха на всеки от тези показатели, обединявайки ги в общ резултат. Рейтингът обаче поднесе редица изненади.

Изданието анализира о пет икономически и финансови показателя - БВП, ценови равнища, дълбочина на инфлацията, борсови резултати и публичен дълг, като за първи път от дълго време основният фокус е върху Средиземноморието. Португалия и Испания показаха положителни резултати, докато Гърция оглави класацията. Въпреки политическия хаос, Израел също успя.

Гърция очаква втора поредна рекорна година за чуждестранните инвестиции

Гърция очаква втора поредна рекорна година за чуждестранните инвестиции

През първата половина на 2022 г. тяхната стойност вече достига 75% от ПЧИ, дошли в Гърция през 2021 г.

Германия обаче изостана - въпреки относителната стабилност. А балтийските Естония и Латвия, които през 2010 г. бяха аплодирани за бързите си реформи, напълно потънаха на дъното.

Първият показател е този за ръста на БВП, който обикновено е най-добрият показател за икономическо здраве, като Норвегия и Турция се представят добре. Ирландия също имаше силна година, докато БВП на Америка, напротив, е измамно слаб: за статистиците е трудно да кажат на хората въздействието на огромните пакети от стимули.

Вторият показател е колко са се променили цените от края на 2021 г. Някои страни показаха доста ниска инфлация: например в Швейцария потребителските цени се повишиха само с 3%. Благодарение на силната валута Централната банка реагира бързо на покачването на цените в началото на тази година. Страните с не-руски енергийни източници също се представиха над средното, като Испания, която получава газ от Алжир.

Третият показател е инфлацията. The Economist е изчислил в инфлационната кошница на всяка страна дела на стоките, които са нараснали с повече от 2% през последната година. Това е знак за това доколко инфлация е пуснала корени и следователно е предвестник за нейния спад през 2023 г.

Например в Италия потребителските цени са се повишили с 11% тази година, но "само" две трети от нейната инфлационна кошница е надхвърлила установените граници. Инфлацията в Япония също има всички шансове да изчезне. Проблемът явно е във Великобритания: всички стоки в нейната кошница бързо поскъпват, отбелязва материалът.

За европейските акции, тази година може да стане най-лошата от 2008-а насам

За европейските акции, тази година може да стане най-лошата от 2008-а насам

Очакванията са за силен спад на Stoxx Europe 600

Изданието припомня още, че икономическото благосъстояние на гражданите зависи не само от цените в магазините. Струва си да се обърне внимание на пенсионните спестявания и портфейлите от акции. "Кошмарна година за този вид инвестиции в някои страни", се отбелязва в статията.

Например акциите в Германия и Южна Корея се сринаха тази година с почти 20% - два пъти повече, отколкото в Америка. Шведските спаднаха още по -силно, но в Норвегия борсата само расте през текущата година. Такова е и Обединеното кралство, чейто фондов пазра е доминиран от "скучни" и бавно развиващи се компании, които изплащат дивиденти в трудни икономически времена.

И накрая, последният показател е делът на нетния публичен дълг спрямо БВП.

"В краткосрочен план правителствата може да се опитат да закърпят икономическите пукнатини чрез увеличаване на разходите или, обратно, чрез намаляване на данъците. Въпреки това дългът може да расте в същото време, което означава, че фискалните гайки още ще трябва да бъдат затегнати в бъдеще, отбелязва списанието.

Германия е отделила около 7% от БВП за подпомагане на гражданите при енергийните разходи - тоест съотношението дълг към БВП се е повишило. Други страни са решили да не харчат парите си за това. И така, в страните от Южна Европа държавният дълг бавно, но намалява.

Според The ​​Economist през 2023 г. икономическият растеж на Южна Европа вече няма да бъде толкова впечатляващ: бързото застаряване на населението и високите дългове ще се отразят. Въпреки това има признаци, че в Америка и Обединеното кралство високата инфлация най-накрая ще отслабне и те ще се издигнат в класацията, обобщава темата статията.