Ако някой ви каже, че сега не е най-подходящият момент да инвестирате, просто му отговорете, че напълно греши. Най-добрият момент за инвестиране на финансовите пазари е ВИНАГИ! Защото на пазарите се предлагат стотици хиляди активи от стотици сектори и индустрии на стотици различни пазари по света.

И там някъде, винаги Ви очаква добра инвестиционна възможност (тоест подходяща инвестиция конкретно за вашия рисков профил)! Просто трябва да си направите труда да я откриете (не казвам, че това е лесно, но определено не е невъзможно стига добре и правилно да сте определели инвестиционните си цели и толерантност към риск)...

Това, че индексите могат да паднат с - 10 или 20% (ако станем свидетели на корекция на пазарите), не означава, че няма да има активи, които да поскъпнат за този период. Много хора ще кажат - "не играйте срещу пазара" или пък "не се опитвайте да откриете игла в купа сено" (в търсене на поскъпващи активи на повишаващи се пазари).

Помислете обаче за това - колко активи намират в момента многогодишни дъна, въпреки, че индексите на развитите пазари са близо до историческите си върхове? Каква част от ръста на пазара се предопредели от само седем компании?

Помислете за китайските пазари, който реализира огромни загуби през изминалата година и продължават да губят в началото на тази година, заради многото политически и икономически рискове свързани с него (голяма част от които вече до голяма степен са може би заложени в цените на акциите).

Чипове за рекордните $40 милиарда: Опитът на Китай да заобиколи американските ограничения

Чипове за рекордните $40 милиарда: Опитът на Китай да заобиколи американските ограничения

Бизнесът в азиатската страна засилва сериозно инвестициите

Или пък защо да не помислите за родния капиталов пазар... Индексът на сините чипове SOFIX трябва да поскъпне повече от два пъти от текущите си нива, за да достигне най-високите в историята си нива от далечната вече 2007-а година.

А знаете ли колко са се променили нещата от тогава? И колко пъти са повишили продажбите и печалбите си, някои от най-добрите компании, които са влизали в индекса тогава, както и днес.

И веднага давам някои примери за крещящи инвестиционни възможности в момента, което разбира се не трябва да се приема като съвет за покупка или продажба и е с чисто информационен характер. Защото обикновено някои от най-добрите инвестиционни възможности, са свързани и с най-големите рискове. Но това е напълно логично.

Сигурно сте чували популярната фраза - "без риск няма печалба". И това е напълно вярно. Колкото по-голяма доходност целите, толкова по-висок е риска, който трябва да поемете. Макар, че има и изключения.

Обикновено, за да купите един актив много евтино, то най-вероятно има някаква сериозна причина зад поевтиняването си. И истинската трудна част е да се прецени дали тази причина ще се неутрализира във времето, или спадът ще продължи и в бъдеще! Дали компанията е преодоляла негативните фактори свързани със загубата на акциите й, или не...

Ето защо, едно от най-важните неща в инвестирането е съотношението доходност-риск. Или какъв риск сте готови да поемете срещу очакваната от Вас доходност! Тук се крие истинското "разковниче" в инвестирането.

Инвеститорите, които са овладяли правилното определяне на рисковия си профил, както и правилното определяне на инвестиционните си цели и свързаните с това рискове, са истински успешните инвеститори.

Търсете асиметрични инвестиции!

Това, което трябва да правите, когато инвестирате, е да търсите така наречените "асиметрични инвестиции". Това е нещо като "светия граал" в инвестирането. Това са инвестиции, които имат ограничен потенциал за поевтиняване и неограничен такъв за поскъпване.

Това звучи твърде хубаво, за да е истина! И сте напълно прави...

Но не защото няма такива инвестиции, а защото е изключително трудна тяхната идентификация. Защото такива инвестиции има един или два пъти в годината, а не всеки ден (както можете да чуете от някои дейтрейдъри).

И трябва да сте достатъчно търпеливи, както да ги изчакате да "узреят", така и да се развият. Обикновено второто е много по-трудно от първото, защото изисква инвеститорите да "вървят срещу тълпата", както и инвеститорите да гледат как портфейлите им са на минус (защото няма как да уцелите дъното на един актив, но това не е и целта) и да запазят спокойствие.

Най-добрите и най-лошите акции сред "Великолепната седморка"

Най-добрите и най-лошите акции сред "Великолепната седморка"

"Великолепната седморка" са седемте най-големи публично търгувани компании по пазарна капитализация в САЩ

Но как да определите колко може да поевтинеят акциите на една компания?

Давам много просто решение на този въпрос. Ако смятате, че акциите на една компания, която може да се приеме като рискова инвестиция могат да поскъпнат два или повече пъти, при определено развитие на обстоятелствата (каквото вие сте прогнозирали), то просто приемете, че тази акция може да стигне до нула. Тоест да загубите всички инвестирани в нея средства. И тръгвайки с подхода отзад-напред - от определения си толеранс на риск и потенциална загуба, определете какъв процент от капитала си можете да рискувате с тази акция.

И веднага давам един пример как работи това.

Компанията е тръст за недвижими имоти. Това на пръв прочит не звучи като твърде рискова инвестиция. Но помислете пак... Става въпрос за тръста Medical Properties Trust, който среща известни затруднения, защото един от големите му наематели (с над 25% от приходите му от наеми), среща сериозни затруднения и не си плаща наемите.

Снимка 554142

Източник: iStock

Това създава фундаментален въпрос за това дали тръста ще продължи да съществува, или ще фалира. Този въпрос се отразява от факта, че акциите на REIT-а са поевтинели със 77% през последната една година, основна част от загубата от които са дошли през последните няколко месеца.

Пазарната му оценка се е понижила до 1.8 милиарда долара, което на практика сочи съмненията на инвеститорите дали ще продължи да функционира... Това се показва и от факта, че счетоводната стойност на акциите е 13.8 долара, докато реалната им цена, при която се търгуват на борсата е 3.05 долара.

Без да навлизат в допълнителни финансови и юридически подробности, единственият въпрос, който стои пред инвеститорите е - смятат ли, че текущата криза при компанията ще бъде овладяна и забравена с течение на времето и REIT-а ще продължи да съществува, или не. Две са опциите пред тях - да, или не!

Изглежда обаче, че съотношението риск-възнаграждение е доста примамливо. Ако инвеститорите сметнат, че има шанс дружеството със специална инвестиционна цел да продължи да съществува, то те трябва да приемат, че потенциалната загуба от тази инвестиция може да е 100%.

За този риск обаче, те трябва да търсят поне потенциално утрояване на акциите, за да можем да говорим за добро съотношение доходност-риск от над 2, което се препоръчва от експертите. Казано по друг начин, акциите трябва да поскъпнат поне до 9.3 долара, за да оправдаят поетия риск.

Това на пръв поглед изглежда доста амбициозна цел, но ако вземем 200-дневната пълзяща средна величина от 15.76 долара и дори 50-дневната такава от 7.28, не изглежда толкова недостижимо. За сравнение, само преди две години акциите бяха при нива от над 20 долара.

Разбира се историческото представяне на един актив, в никакъв случай не бива да се приема като някакъв предвестник на бъдещото такова. Защото ситуацията се е променила сериозно за този период от време!

За големият риск от една такава инвестиция, освен поевтиняването на акциите с близо 80% за година, свидетелства още и фактът, че над 35% от акциите на REIT-а са скъсени. Това освен негатив обаче, носи и потенциал за "късо изстискване" или ситуация при която късите продавачи са принудени да закриват своите позиции и допълнително повишават цената на акциите.

Няколко REIT-а за меко кацане при пазарен срив

Няколко REIT-а за меко кацане при пазарен срив

Финансова катастрофа може да настъпи по всяко време

Сега идва ред на премерване на размера на една такава инвестиция за хората с изключително висока толерантност към риск. Колко сте склонни да загубите от портфейла си от една позиция - 5, 10%? Ако отговорът е да кажем 5%, то това трябва да е и максималният размер на инвестицията ви в тази компания.

Срещу тези 5% вие ще рискувате 5% (при фалит на REIT-а), като срещу това ще очаквате доходност от поне 15% за целия си портфейл. Дори при да кажем 50% шанс за успех, това изглежда като "справедлива" сделка.

И два примера за асиметрична инвестиция...

Ясно е, че асиметричните инвестиции едва ли могат да се търсят при компании като Tesla и Nvidia. Не че тези компании, не могат да се удвоят или утроят от текущите си нива с течение на времето...

Просто, след текущите им поскъпвания е трудно да се определи дали няма да навлязат в периоди на по-сериозни корекции, което да развали тяхната асиметричност. Плюс това е много по-трудно една много голяма компания да удвои стойността си след ръст от да кажем 200%, отколкото една компания след спад от примерно 50%.

За справка можем да погледнем акциите на Meta по време на дъното им от 2022 година! В края на октомври 2022 година, акциите на компанията майка на Facebook поевтиняха до ниво от около 90 долара за акция. Компанията се търгуваше при оценка, която на база на текущите й резултати изглеждаше, че все едно ще фалира.

И докато загубите от над 30% за технологичния Nasdaq, до голяма степен съдействаха за поевтиняването на акциите, специфични за Meta проблеми, които съвпаднаха по време, доведоха до поевтиняване на акциите й с близо 70%, или повече от два пъти спада на индекса. И тук дойде и потенциалната асиметрична сделка.

Инвеститори можеха да заложат, че компанията няма да фалира, за което нямаше никакви индикации, предвид на печалбата, която реализираше и липсата на дълг, която да я завлече.

Дори и да бяха заложили за нова обезценка наполовина (или спад от още 50%), инвеститорите можеха да очакват добра награда за поетия риск, ако нещата се оправят с течение на времето и акциите се върнат към върховете си, както и направиха през следващата година. А връщането на цената на акциите към върха, се превежда като учетворяване на книжата от най-ниските им нива, или доходност от 300%.

Съпоставени с риска от загуба на 50% от капитала, което е изглеждало "пресилено" дори и в най-лошия момент за компанията, съотношението доходност-риск към октомври 2022 година е била в размер на 6!

Снимка 649803

Най-вероятно ще кажете - от историческа гледна точка нещата изглеждат много лесни. И ще сте напълно прави. Много е лесно, когато нещо се е случило то да се анализира от историческа гледна точка. Много по-трудно е да се разглежда от прогностична гледна точка - или перспективата на това какво се очаква да се случи.

И за това веднага давам една алтернатива, която има потенциал да се превърне в "асиметрична" инвестиция в момента. Разбира се акцията изглежда, че е свързана с много рискове в момента (по подобие на Meta преди две години), което предопределя и силното й поевтиняване и съответно дава потенциал за силен ръст, при решаване на текущите проблеми. И акцията, до голяма степен логично е - китайска.

А икономическите и политическите проблеми на Китай, са съдействали за силната й обезценка. Всъщност акциите не са една и две, които носят подобен потенциал в Китай, при евентуално решаване с времето на геополитическите проблеми на страната. Но аз ще погледна към една такава (вие можете да си харесате други)...

Веднага уточнявам, че това не е съвет за покупка на акциите на тази компания и че тя е свързана с високи рискове (макар и да липсва потенциал за фалит, на този етап).

JD.com

Този онлайн търговец, изпитва негативите на забавянето на ръста на китайската икономика и опасениято от геополитическото напрежение между САЩ и Китай. Това доведе до поевтиняване на акциите с 63% през последната година. Книжата се търгуват при годишно дъно от близо 22 долара за американска депозитарна разписка.

Перспективите за ръст на бизнеса й обаче са налице, като бъдещото й съотношение цена-печалба е едва 6.56, при текущо от 10.4. През последното тримесечие ръстът на печалбата на годишна база е в размер на цели 33.1%.

Компанията разполага с 242.4 милиарда долара кеш и дълг в размер на 69.86 милиарда долара. Или риска от фалит по отношение на дълга не е налице.

Бонус за инвеститорите е, че компанията от скоро изплаща дивидент, а ако той бъде запазен (нивото на изплащане на дивидент е едва 28.3% от печалбата), а няма видими причини това да не се случи, това се превежда като бъдеща дивидентна доходност от 2.8%.

Общо взето, финансово компанията изглежда в перфектна позиция и е доста евтина (няма да навлизам в допълнителни подробности). Само щепосоча, че едногодишната цел за акциите на компанията, на база на целите на анализаторите е - 44.45 долара, или над два пъти текущата цена на акциите.

Разбира се, инвеститорите не бива да забравят, че става въпрос за китайска компания, като имат предвид и продължаващото забавяне на китайската икономика. По подобие на Meta, една разумна оценка на дисконтиране за най-лошия сценарий от тук нататък е ново поевтиняване от 50% (заради липсата на риск от фалит, поне на този етап).

Марк Зукърбърг продаде акции на Meta за близо $500 милиона

Зукърбърг продаде акции от Facebook и Instagram за близо половин милиард долара

Каква част от бизнеса остава в собственост на милиардера?

Казано по друг начин, инвеститорите могат да приемат, че при залог на акциите, могат да отпишат 50% от инвестицията си, заради "китайския риск".

Сега се връщаме отново към ограниченията за риск на инвеститорите. При ограничение за риск до 10% от позиция, то не би било разумно един инвеститор да насочва повече от 20% от капитала си към акциите на тази компания (съвсем хипотетично и при очаквана максимална загуба от 50%). Какво обаче може да очаква срещу този поет риск?

Връщане на акциите до 200-периодната си пълзяща средна, при ниво от 59.89 долара, се превежда като потенциал за ръст от близо 170%. Това прави съотношението доходност риск от 3.5, което е доста приемливо.

По-смелите в прогнозите си инвеститори, залагащи някой ден цената на акциите да тества историческия си връх от 2021 година от 108 долара биха залагали за далеч по-добро съотношение доходност риск.

Има разбира се, още един начин да се отиграе конкретно тази инвестиция, което значително да повиши съотношението доходност-риск и да я направи истинска "асиметрична инвестиция". С намесата на техническия анализ!

Снимка 649804

От графиката виждаме, че компанията не е падала никога под 19 долара в своята история, като го е достигала три пъти от 2014-та година насам. Инвеститорите, залагащи на повторение на историята и графичния анализ, могат да приемат, че това няма да се случи отново.

В този случай, те биха поставили стопове за ограничаване на загубата под 19 долара (да кажем 17 долара), което значително ще ограничи потенциалната загуба, от приетите 50%, без да ограничи потенциала за поскъпване. Това автоматично би повишило съотношението доходност-риск. При стоп за ограничаване на загубата от 17 долара, това се превежда като потенциална загуба от 5 долара на американска депозитарна разписка, или 23%.

Това е максималната загуба, която един инвеститор би претърпял от тази позиция, ако стопа му бъде ударен. При очаквано утрояване на акциите в бъдеще, или доходност от 200% това се превежда в съотношение доходност-риск от близо 9. Това вече прави инвестицията "асиметрична". При такъв сценарий, инвеститор с толерантност към риск от 5% от една позиция може да си позволи да инвестира до 20% от капитала си в нея!

Каквото и да правите обаче, не забравяйте, че прекомерното инвестиране в една позиция не е препоръчително, поради всички рискове, които поемате свързани с конкретния актив или компания.

Винаги диверсифицирайте и започвайте анализа си отзад-напред - с въпроса колко можете да си позволите да загубите от позиция, от всички позиции... Едва след това съпоставяйте този процент с потенциала за доход и си отговаряйте на въпроса струва ли си тази инвестиция или не.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.