Виетнам вероятно е най-добре представящата се азиатска икономика през 2020 г. - подвиг, постигнат без нито едно тримесечие на икономическа контракция в момент, когато много икономики в световен мащаб страдаха от пандемията на коронавируса.

Изчисленията, изготвени от CNBC от официални източници - където има такива - и институции като Международния валутен фонд, показват, че Виетнам е надминал всички свои регионални връстници през миналата година.

Виетнамската икономика е нараснала с 2,9% миналата година спрямо 2019 г., сочат правителствените прогнози, публикувани в края на декември. Това е по-добре от прогнозирания за Китай ръст от 2,3% през същия период.

"С това представяне Виетнам постигна един от най-високите темпове на растеж в година, през която останалата част от света беше в дълбока рецесия", заявиха икономисти от Bank of America Global Research в доклад този месец.

През последните години някои икономисти поставиха под съмнение верността на данните за брутния вътрешен продукт на Виетнам. Въпреки това мнозина изглеждаха оптимисти, че икономическият растеж на страната ще се ускори тази година.

Въпреки, че е съседе на Китай, където коронавирусът беше открит за първи път, Виетнам съобщава за малко повече от 1500 инфекции и 35 смъртни случая към вторник, според данни, събрани от университета "Джон Хопкинс". Справянето с епидемията беше международно приветствано като модел за подражание на други развиващи се страни и помогна на икономиката ѝ да продължи да расте през 2020 г.

Този силен икономически подем вероятно ще продължи и тази година, заявиха икономистите от Bank of America. Банката прогнозира, че виетнамската икономика ще нарасне с 9,3% през 2021 г. - много по-висок темп на растеж от 6,7%, очаквани от Световната банка.

Производственият сектор на Виетнам беше причината за икономическата ефективност на икономиката през миналата година, като производството нарастваше на фона на стабилното износ. Това е тенденция, която ще се запази и през следващите години, казаха икономистите.

"Като се има предвид, че Виетнам е основен бенефициент на тенденцията за изнасяне на веригата на доставки извън Китай през последните няколко години, виждаме голям обхват за растеж на виетнамския износ през следващите години", казаха от Fitch Solutions в доклад през декември.

Страната от Югоизточна Азия подписа и няколко нови търговски споразумения, например с Обединеното кралство и Европейския съюз, които могат допълнително да увеличат търговските потоци, добави консултантската компания.

Една потенциална заплаха за растежа на износа на Виетнам - и следователно цялостната му икономическа перспектива - са санкциите от САЩ, каза Гарет Кожа, старши азиатски икономист в Capital Economics, в доклад този месец. През декември администрацията на бившия президент Доналд Тръмп определи Виетнам за валутен манипулатор. Това би позволило на САЩ да предприеме наказателни действия като мита върху вноса от страната.

Но анализатори от австралийската банка ANZ заявиха, че не очакват незабавни действия от САЩ, отчасти защото администрацията на президента Джо Байдън "може да не вземе толкова твърда позиция по въпроса, колкото при президента Тръмп".