Засега данните показват, че не е необходимо да се повишават цените на билетите за влак. Това каза в интервю в ефира на bTV министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев.

По думите му, билетите за жп транспорта ще поскъпнат едва тогава, когато си струва пътуващите да платят за по-добро качество.

Министърът на транспорта увери, че правителството ще продължи да работи за това, железницата да се превърне в "гръбнака на обществения транспорт", което значително да намали транспортните разходи като цяло на хората и фирмите.

Министър Събев прогнозира, че заложеният срок до лятото на 2026 г. е напълно реалистичен, за осъществяване на доставката и въвеждането в експлоатация на новите двуетажни влакове. Част от средствата за закупуване на тези влакове, са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

Относно проверките на фирми за превози Николай Събев коментира: "Забелязахме, че има концентрация на пазар и започнахме комплексни проверки".

Във връзка с придвижването на украинските бежанци от Черноморието до вътрешността на страната, министърът на транспорта увери, че е подготвена съответната организацията.

Проф. Ананиев: Пътник на БДЖ може да струва и 1000 лева

Проф. Ананиев: Пътник на БДЖ може да струва и 1000 лева

Не може да имаме влакове, които се движат с 200-250 км/ч, тъй като това касае нова и скъпа инфраструктура