Цените на енергията са с били 59% по-високи в края на миналата година, в сравнение с началото на годината. Това сочи доклад на Администрацията за енергийна информация (EIA), цитиран от OilPrice.

Бумът при цените на енергията се счита за белег за икономическото възстановяване от пандемията Covid-19. Цените на редица суровини в индекса S&P Goldman Sachs Commodity Index отбелязаха увеличение с около 20%, с изключение на благородните метали, които отбелязаха спад.

По отношение на енергийните стоки в индекса на суровините се отбеляза най-голямо увеличение (67%). WTI и Brent отбелязаха ръстове съответно от 62% и 55%.

Сред причините са и студовете в САЩ през миналия февруари, и ураганът Ида, както и повишено търсене на бензин и дизел, суров петрол и природен газ, което изпревари производството. Инвестициите в петролни и газови проекти спаднаха значително.

Производството на суров петрол се изчислява на 11,8 милиона барела на ден в Съединените щати за последната седмица от годината, за която EIA предоставя данни, което спад в сравнение с производството през март 2020 г. (над 13 милиона барела).

Скокът в цените на енергията в световен мащаб могат да забавят икономическото възстановяване.