Цените на еталонните световни марки петрол в понеделник сутринта отново се понижават. В петък котировките се покачиха, но общо за изминалата седмица те паднаха с повече от 5%.

Търговците се опасяват, че по-нататъшното затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ и други големи централни банки може да влоши световната икономика и да намали търсенето на гориво, отбелязва Trading Economics.

Тези фактори компенсират оптимизма за икономическото възстановяване на Китай след премахването на строгите ограничения, наложени за овладяване на пандемията от COVID-19 в края на 2022 г., пише MarketWatch.

На фона на влошаващия се икономически фон и все още "ястребовото" поведение на Федералния резерв няма реални положителни причини за растеж на петролния пазар, смятат анализатори от Sevens Report Research.

Към 9:15 часа българско време юнските фючърси за европейския сорт Brent поевтиняха с $1,13 на фючърсната борса в Лондон ICE, до $80,53 за барел. В петък цената на тези контракти се покачи с $0,56 (0,7%) до $81,66 за барел.

Юнските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент бяха по-евтини с $1,13 - до $76,74 за барел. По време на предишната сесия те поскъпна с $0,5 (с 0,7%) и достигнаха $77,87 за барел.

През изминалата седмица цената на Brent се понижи с 5,4%, а на WTI - с 5,5%.