Цените на петрола продължават да се покачват в понеделник след силния им ръст през миналата седмица. Вниманието на инвеститорите както преди е съсредоточено върху влошаването на ситуацията с доставките на световния пазар.

Сортът Brent прескочи важната психологическа граница от 70 долара за барел и се намира на максимално ниво от ноември 2018 година. През миналата седмица котировките се покачиха с 4,1%. Американският еталон WTI завърши на плюс пета седмица поред, прибавяйки към цената си около 4,9%, отбелязва MarketWatch.

Днес сутринта юнските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с $0,29 - до $70,63 за барел. В петък тяхната цена се покачи с $0,94 (на 1,35%) и при закриването на сесията бе $70,34 за барел.

Котировките за WTI с доставка май на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се покачват с $0,28 - до $63,36 за барел. При закриването на търговията в петък тяхната цена се бе повишила с $0,98 (на 1,58%) - до $63,08 за барел.

Петролът поскъпва през последните седмици заради стриктното спазване на ограниченията предвидени в пакта за съкращаването на добива ОПЕК+. Друг важен фактор в тази насока са американските санкции върху износа на суровината срещу Иран и Венецуела.