Цените на петрола се покачват в сряда сутринта, след като паднаха до най-ниски нива от повече от две седмици заради съобщенията, че САЩ планират да продадат допълнителни барели петрол от стратегическия си резерв.

Към 9:20 часа българско време цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 90,33 долара за барел, което е с 0,30 долара повече от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията във вторник тези контракти поевтиняха с $1,59 (1,7%) до $90,03 за барел.

Цената на фючърсите за петрола WTI за ноември при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се покачва с $0,52, до $83,34 за барел. До края на вчерашната търговия стойността на тези контракти падна с $2,64 (3,1%) до $82,82 за барел.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви в сряда продажбата на допълнителни 15 милиона барела петрол от стратегическия петролен резерв на страната в отговор на хода на ОПЕК+ да намали производството на петрол с 2 милиона барела на ден от ноември, пише Associated Press, цитирайки високопоставени служители в администрацията на президента на САЩ.

Освен това се очаква президентът да обяви, че може да вземе подобно решение още няколко пъти тази зима. Тези мерки са насочени към ограничаване на покачването на цените на петрола в света. Планът за продажба на енергийния ресурс от резерва беше обявен през март и беше разработен за срок от шест месеца. Общо беше планирано да бъдат пуснати на пазаара 180 милиона барела.

В момента стратегическият петролен резерв на САЩ е на най-ниското си ниво от 1984 г. насам, което е около 400 милиона барела, пише Associated Press.

В същото време потенциалът за нарастване на петролния пазар остава поради опасенията на търговците относно предлагането. "Продължаваме да виждаме редица възможности за краткосрочно покачване на цените, тъй като ембаргото на ЕС върху енергийните доставки от Руската федерация влиза в сила през декември, а страните от Г-7 продължават да работят върху тавана на цените за руски петрол", казаха анализатори от Fitch Solutions.