Цените на петрола в петък растат на фона на съкращаването на добива в ОПЕК, но увеличеното производство на суровината в САЩ и опасенията за забавяне на световната икономика ограничават техния подем. Петролният пазар започна март в "зелена зона" след покачване на котировките предишните два месеца.

Цената на майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures кднес сутринта се покачва с $0,54 - до $66,95 за барел. Преди тома тези контракти поевтиняха с $0,27 - до $66,31 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка март на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повишава с $0,47 - до $57,69 за барел. В края на вчерашната търговия неговата цена се бе покачила с $0,28 , до $57,22 за барел.

През изминалия февруари цената на северно-морския сорт подскочи с 6,7%, а на северно-американския - с 6,4%. От декември насам стойността на петрола прибави над една трета благодарение на мерките на участниците в пакта ОПЕК+ за ограничаване на добива.

В сряда стана известно, че на фона на това ограничаване САЩ са съкратили вноса на суровината от Саудитска Арабия до 346 хил. барела на ден - най-ниско ниво от 2010 година насам.

Експортът на венецуелски петрол е спаднал с 40 на сто - до около 920.000 барела в денонощие след въвеждането на американските санкции срещу режима на Мадуро.