Петролните цени растат във вторник заради оптимизма относно новите стимулиращи мерки за стимулиране на икономиката в САЩ.

Днес сутринта ( 9,15 ч. българско време) февруарските фючърси за сорта Brent поскъпват на лондонската борса ICE Futures с 0,37 долара , до 51,23 долара за барел. По време на предишната сесия цената на тези контракти падна с 0,43 долара (0,84%) - до 50,86 долара за барел.

Февруарските фючърси за американския еталон WTI поскъпнаха в същото време при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,35 долара, до 47,97 долара за барел. В понеделник те спаднаха с 0,61 долара (1,26%) до 47,62 долара за барел.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри в понеделник увеличение на стимулиращите плащания в контекста на COVID-19 от $600 на $2000, поискано от президента Доналд Тръмп. Законопроектът беше приет с 275 гласа "за" и 134 "против", но се очаква мярката да срещне опозиция в Сената.

В неделя вечерта Тръмп подписа фискалния бюджет на страната за 2021 г. от 2,3 трилиона долара, който включва пакет от мерки за подкрепа на икономиката в размер на 900 милиарда долара на фона на пандемията.

Според експерти на Axi растежът на петролния пазар може да бъде ограничен поради опасения относно новия щам на коронавирус. Ограниченията за движение, насочени към ограничаване на разпространението на болестта, могат да представляват още по-голям риск за намаляване.

Търсенето на петрол през януари изглежда се очертава да е доста нестабилно, отбелязват експертите.

Случаи на заразяване с новия тип коронавирус са регистрирани в редица страни, включително Канада, Франция, Япония и Норвегия, пише S&P Global Platts. Властите на Пекин затегнаха карантинните мерки на фона на опасенията, че пътуванията по време на празниците могат да доведат до огнища на заразата в китайската столица. В Южна Корея мерките за социално дистанциране бяха удължени до 3 януари на фона на ежедневните увеличения на случаите близо до рекордни нива.