Цените на петрола се колебаят слабо и в различни посоки в хода на търговията в петък сутринта, като от леко покачване преминаха към спад и отново тръгнаха нагоре. Но като цяло завършват седмицата със силен ръст поради сигналите за постепенното облекчаване на карантинните ограничения в Китай.

Няколко големи града обявиха облекчаване на ковид мерките, което позволява на инвеститорите да се надяват на повишаване на бизнес активността и съответно търсенето на петрол в страната. Гуанджоу, Шъдзяджуан и Чънду облекчиха изискванията по отношение на редовността на тестовете за COVID-19 и движението на гражданите, съобщи Bloomberg. В някои райони започнаха да работят пазари и обществен транспорт. В Пекин е позволено на болни хора да си стоят у дома, вместо да бъдат изолирани в специални центрове.

Цената на февруарските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:45 часа българско време в петък е 87,05 долара за барел, което е с 0,17 долара повече от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поевтиняха с $0,09 до $86,88 за барел.

Януарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпват с $0,16, до $81,38 за барел. До затварянето на предишната търговия стойността на тези контракти се повиши с $0,67 (0,8%) до $81,22 за барел.

От началото на тази седмица петролът марка Brent е поскъпнал с 4%, а WTI - с над 6%.

"Не трябва да очакваме драматичен обрат в китайската политика, но всяко разхлабване на ковид ограниченията е добре дошло", каза Крейг Ерлам, главен анализатор в OANDA.

Фокусът на търговците тази седмица е срещата на ОПЕК+, която ще се проведе през уикенда, като пазарът очаква основно държавите от организацията да решат да запазят нивото на производство непроменено, отбелязва Bloomberg.

От понеделник влиза в сила ембаргото на ЕС върху закупуването на руски петрол. Освен това, според плана, одобрен от Г-7, от 5 декември компаниите от ЕС и Обединеното кралство ще могат да предоставят услуги по морски транспорт и застраховка за транспортиране на руски петрол, само ако той бъде закупен на цена под определен таван.

В четвъртък The Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на свои източници, че Европейската комисия е предложила на 27 страни от ЕС да одобрят таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел.