Цените на петрола в понеделник сутринта спадат на фона на сигнали за рязък спад на икономическата активност в Китай заради въведените карантинни мерки заради коронавируса.

Индустриалното производство в Китай през април се понижава за първи път от март 2020 г., а спадът в продажбите на дребно беше най-високият от същото време, според актуалната официална статистика. Китай е най-големият вносител на петрол в света, слабата статистика за икономиката показва вероятно намаляване на потреблението на енергия в страната.

Днес към 9:10 ч. българско време юлските фючърси за сорта Brent поевтиняха с $2,05 на лондонската борса ICE Futures до $109,50 за барел. В петък тези контракти поскъпнаха с 4,1 долара (3,8%) до 111,55 долара за барел.

Цената на юнските фючърси за американския еталон WTI към същия момент при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) спада с $1,7, до $108,79 за барел. По време на предходната сесия тези договори поскъпнаха с $4,36 (4,1%) до $110,49 за барел.

Като цяло през миналата седмица Brent поскъпна с 0,8%, а WTI - с 0,7%.

Финансовите министри на страните от ЕС в Брюксел ще обсъдят следващия кръг от антируските санкции. По-рано беше съобщено, че някои европейски страни са готови да обмислят възможността за отлагане на въвеждането на забрана за внос на руски петрол, в случай че Унгария не го подкрепи.

В същото време Германия планира да спре вноса на петрол от Русия до края на тази година, дори ако ЕС не вземе координирано решение за налагане на ембарго, научи Bloomberg.