Цените на петрола в сряда слабо се възстановяват след резкия им спад вчера, когато котировките се сринаха до минимални от началото на септември равнища.

Декемврийските фючърси на Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта поскъпнаха с $0,34 - до $76,78 за барел. В хода на търговията във вторник цената рухна с $3,39 (4,25%) и в края на сесията бе $76,44 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка през декември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повишава с $0,18 - до $66,61 за барел. Вчера цената му спадна с $2,93 (4,22%), до $66,43 за барел.

Сривът на цените във вторник бе предизвикан от опасенията на пазара заради възможното увеличаване на добива от Саудитска Арабия. Негативната динамика се усили на фона на понижения апетит към риска от страна на инвеститорите.

Както заяви енергийния министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих, неговата страна е готова да повиши добива до 11 млн. барела в денонощие от сегашните 10,7 млн. барела. А при необходимост производството може да се увеличи и до 12 млн. барела на денонощие.

Освен тези сигнали от Рияд за недопускане дефицит в петролното предлагане, нестабилността на пазарите предизвиква желание у инвеститорите да намалят апетита си към риска.

В същото време Американския институт по петрола (API) съобщи, че запасите от суровината в САЩ през миналата седмица се скочили с 9,88 млн. барела. Ако днес официалните данни на енергийното министерство потвърдят тази информация, то ръстът на запасите в САЩ ще достигнат рекордни от февруари 2017 година равнища.