Цените на петрола са стабилни в петък сутринта след силен растеж в четвъртък с надеждата, че търговската сделка на САЩ и Китай ще стимулира световната икономика и съответно увеличаване на търсенето на суровината.

Мартенските фючърси за сорта Brent на борсата в Лондон днес сутринта спадат с 2 цента, до $ 64,6 за барел. В четвъртък цената на тези контракти се повиши с $0,62 (0.97%), до $64.62 за барел.

Февруарските фючърси за американския WTI на нюйоркската стокова борса поевтиняват с 1 цент, до $ 58.51 за барел. В хода на предходната сесия цената им се покачи с $0,71 (1.23%), до $ 58.52 за барел.

На 15 януари президентът на САЩ Доналд Тръмп и вицепремиерът на Държавния съвет на КНР Лю Хе подписаха споразумение за първата фаза от уреждането на търговския спор между двете страни.Той предполага, че Пекин ще увеличи вноса на стоки от Съединените щати с най-малко 200 милиарда долара за две години. Според съобщения в медиите, в замяна на това САЩ няма да налагат допълнителни митнически ограничения на Китай.

По-специално Китай обеща да увеличи покупките на американски енергоносители с 52 милиарда долара за две години, но някои участници на пазара се съмняват в способността на Пекин да изпълни това задължение.

Освен това забавянето на икономическия растеж в Китай, най-големият вносител на петрол в света, предизвикаха опасения от търсенето, които надхвърлиха оптимизма от подписването на търговска сделка между САЩ и Китай.

Ръстът на БВП на Китай през четвъртото тримесечие на 2019 г. беше 6% годишно, което съвпада с очакванията и не се променя в сравнение с предходното тримесечие, показаха официалните данни в петък. По този начин темпът на растеж на втората по големина икономика в света продължи да е близо до минимума за почти 30 години.

Международната агенция по енергетика (IEA) поддържа прогнозата си за растеж на доставките на петрол от страните извън ОПЕК през 2020 г. с 2,1 милиона барела на денонощие. МАЕ също така изчисли, че страните от ОПЕК са произвели по 29,44 милиона барела петрол на ден през декември м.г.., в сравнение с 29,62 милиона барела месец по-рано след сделката OPEC + за ограничаване на добива.