Цените на петрола се повишават в понеделник след спада в петък благодарение на силната статистика от Китай, засилвайки оптимизма на търговците относно търсенето на енергия.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,20 ч. българско е 69,63 долара за барел, което е с 0,42 долара по-висока от цената в края на предишната сесия. В резултат на търговията в петък тези контракти поевтиняха с 0,41 долара (0,6%) - до 69,22 долара за барел.

Цената на априлските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същия момент се е увеличила с 0,42 долара - до 66,03 долара за барел. В петък стойността на тези договори падна с 0,41 долара (0,6%) - до 65,61 долара за барел.

През миналата седмицата Brent поевтиня с 0,2%, а WTI - 0,7%.

Промишленото производство, продажбите на дребно в Китай през първите два месеца на 2021 г. нараснаха рязко в сравнение със същия период година по-рано, когато страната всъщност беше парализирана от пандемията COVID-19. Така обемът на производството през януари-февруари се покачи с 35,1%, продажбите на дребно - с 33,8%. Темповете на растеж и на двата показателя надминаха прогнозите на експертите.

"За пореден път виждаме, че подобрените перспективи на търсенето с продължаващите ограничения на производството на петрол, особено от OPEC +, тласкат пазара нагоре", каза Майкъл Маккарти, анализатор в CMC Markets Asia Pacific.

Според Bloomberg търсенето на петрол в Китай през януари - февруари се е увеличило с почти 17%, до 13,326 милиона барела на ден.

В същото време търсенето в страната вероятно ще продължи да расте, по-специално на фона на нарастващото потребление на авиационно гориво. Според официалните данни обемът на въздушния трафик в КНР през февруари е бил три пъти по-голям от година по-рано.