Цените на петрола се покачват умерено в сряда сутринта, търговците оценяват данните от Американския петролен институт (API) за енергийните резерви в САЩ и чакат официалния доклад от Министерството на енергетиката, който ще бъде публикуван по-късно днес.

Към 9:10 ч. българско време майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с $1,42 до $111,65 за барел. Във вторник цената на тези контракти спадна с 2,25 долара (2%) до 110,23 долара за барел.

Аналогичните контракти за американския еталон WTI в същото време време при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват с $1,34 повече - по$105,68 за барел. По време на предишната сесия цената на WTI се понижи с $1,72 (1,62%) до $104,24 за барел.

Данните на API, публикувани снощи, показват спад от 3 милиона барела в търговските запасите от петрол в САЩ миналата седмица, което е три пъти повече от очакваното от анализаторите, пише Trading Economics. Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува данните си по-късно в сряда. Експертите, анкетирани от Trading Economics, прогнозират, че докладът на Министерството на енергетиката ще посочи намаление на запасите от 1,7 милиона барела.

Страните от ОПЕК+ се готвят да проведат поредната си среща в четвъртък, за да обсъдят плановете за добива на петрол през май. Последните изявления на представителите на групата предполагат, че ОПЕК+ ще реши да увеличи производството в съответствие с предварително договорения график.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман каза, че ОПЕК+ ще "остави политиката пред вратата" на следващата си среща.

Докато много правителства и международни организации по света налагат строги санкции на Русия и прекъсват икономическите връзки с страната поради военната инвазия в Украйна, страните членки на ОПЕК+ не планират да предприемат никакви мерки срещу Москва.