Цените на петрола във вторник се стабилизират в опита на трейдърите да оценят перспективите на търговските отношения между САЩ и Китай. Неспособността на двете страни да съгласуват график за бъдещите преговори засилва песимизма на инвеститорите на петролния пазар по отношение търсенето на суровината.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса поскъпват с 3 цента и се търгуват по $58,69 за барел. В хода на сесията в понеделник тяхната цента спадна с $0,59 (1%), до $58,66 за барел.

Контрактите за октомври за американския WTI в същото врем на нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняват с $0,26 (0,47%) - до $54,84 за барел. В понеделник в САЩ празнуваха Деня на труда и работеше само електронната борса, а в петък цената на тези контракти поевтиня с $1,61 (2,84%), до $55,1 за барел.

По информация на Bloomberg Вашингтон и Пекин засега не успяват да съгласуват условията за възстановяване на търговските преговори. Според източници на агенцията САЩ предлагат на Китай да се установят определени параметри за бъдещия кръг преговори, но засега това предложение остава без отговор. В същото време Пекин предложи САЩ да се откажа ето въвеждането на новите мита, но това не срещна разбиране от американската страна.

Анкета на Bloomberg показва, че страните от ОПЕК са увеличили добива на петрол през август за първи път тази година.